Linkovi

Jedna Izraelka i njeno èetvoro dece ubijeni su danas u napadu na jugu pojasa Gaze - 2004-05-02


Eskperti smatraju da bi današnje nasilje moglo da utièe na ishod tekuæeg referenduma unutar stranke Likud o planu premijera Arijela Šarona za izraelsko povlaèenje iz pojasa Gaze i delova na Zapadnoj obali. Jedan izraelski borbeni helikopter ispalio je tri rakete na 14-spratnu zgradu u gradu Gazi u kojoj se nalazi radio stanica povezana sa Hamasom i jednim palestinskim listom. Palestinski oèevici navode da je u trenutku raketiranja u studiju radio stanice bio u toku intervju sa jednim zvaniènikom Hamasa. Deo krova na zgradi je srušen dok su zaplašeni stanari zgrade izašli na balkone vikajuæi upomoæ. Ranije danas ubijena je jedna Izraelka i njeno èetvoro dece dok se kolima vozila ka jevrejskom naselju Guš Katif u pojasu Gaze. Za napad su odgovornost preuzela dva palestinska radikalna pokreta - Džihad i Komitet narodnog otpora, koje amerièki Državni sekretarijat vodi kao teroristièke organizacije. Pod pokroviteljstvom Komiteta narodnog otpora vrše se èesti samoubilaèki napadi u kojima je dosada ubijeno na desetine izraelskih civila. Po reèima Ranan Gisina, portparola premijera Šarona, ubistvo petoro Izraelaca je pokušaj sabotaže Šaronovog plana za izraelsko povlaèenje iz pojasa Gaze i delova Zapadne obale.

“Èinjenica da je napad izvršen baš danas jasno predoèava da teroristièka organizacija Hamas, koja sprovodi Arafatovu strategiju terorizma, i sam Arafat koji nastavlja svoji strategiju zaista strepe da æe plan biti sproveden, jer taj plan je dobar za Izrael. Njime bi se obezbedio veæi prostor za borbu protiv terorizma koja je potrebna i istovremeno osujetiti odnosno iskljuèiti svaki izgovor za ne preduzimanje nikakve akcije protiv terorista.”

Gisin je govorio samo nekoliko sati pred zatvaranje 443 birališta za približno 200,000 èlanova vladajuæe stranke Likud, koji su danas trebali da glasaju na referendumu o Šaronovom planu. U svom poslednjem apelu na èlanove svoje stranke da podrže plan, Šaron je upozorio da bi odbacivanje referenduma moglo da ugrozi bezbednost i buduænost Izraela.

XS
SM
MD
LG