Linkovi

Sloboda govora i štampe u Sjedinjenim državama - 2004-04-29


Meðutim – vulgarnosti i nepristojnosti su izopštene iz svih medijskih sadržaja koji su dostupni najširoj amerièkoj publici – na nacionalnim TV mrežama na primjer – restrikcije se odnose na vrijeme od 6 do 10 poslijepodne kada su na programu najgledanije serije i informativni programi, dok su na programima kablovskih TV stanica restrikcije znatno slabije.Ipak, širom Amerike vodi se neprestana debata o tome gdje povuæi liniju izmeðu prava na slobodu govora i medija i prava vlasti da ogranièi nepristojnost i skaradne medijske sadržaje. Od skandala koji je na mini koncertu u poluvremenu Superboula izazvala pop diva Dženet Džekson, pokazavši gole grudi tokom direktnog prenosa najgledanijeg TV dogaðaja, medijska slika u Americi mijenja se skoro svakodnevno.

“Ako ste gledali program u poluvremenu Superboula, kada je Džastin Timbrlejk poderao njenu haljinu, mogli biste da zakljuèite da je rijeè o promociji seksulnog nasilja”.

Melisa Kaldvel iz organizacije koja se zalaže za pristojnost nacionalnog TV programa, kaže da se više od 200 hiljada Amerikanaca zbog pomenutog incidenta žalilo Federalnoj Komisiji za komunikacije zahtijevajuæi oštru rakciju – koja je po njenom mišljenju trebalo da uslijedi mnogo ranije.

“Oni su imali moguænost da nametnu pristojnost putem medijskih zakona i da nametnu primjenu tih pravila. Oni, meðutim, nisu imali volju da to uèine – nisu imali volju da obave svoj posao”.

Federalna komisija za komunikacije reguliše telekomunikacije i dodjeljuje radio i TV frekvencije. Sve licencirane radio i TV stanice obavezne su da služe javnom interesu. Komisija nema moguænost da utièe na programski sadržaj glasila, ali ima obavezu da sprijeèi emitovanje skaradnih, nepristojnih i bogohulnièkih sadržaja. Svjedoèeæi u Kongresu nakon incidenta na Superboulu, prvi èovjek Komisije Majkl Pauel rekao je da je frustriran radom pojedinih medija.

“To je samo poslednji primjer primjetnog širenja liste incidenata na nacionalnim radio i TV talasima”

Šef Federalne Komisije obeæao je odluènije akcije na promociji pristojnosti u amerièkim medijima. U praksi su se - u tom smislu - najefikasnijim pokazale visoke novèane kazne. Na udaru su se odmah našli popularni nacionalni radio programi, poput Šoua Hauarda Sterna – miksa humora, politike i sadržaja seksualne prirode koji je namijenjen odraslim. Federalna Komisija je nedavno kaznila CLEAR CHANNEL COMMUNICATIONS skoro polo miliona dolara zbog nepristojnosti u programu Hauarda Sterna. Ta medijska kuæa je potom ukinula Sternovu emisiju.

“Ovo je najnevjerovatnija prièa – ljude skidaju sa programa i bez sudjenja.”

Druge stanice i dalje emituju Sternov šou, ali strahuju zbog moguæih kazni.

“Ne slušam Hauarda Sterna jer je uvrijedljiv i jer ga ne volim.”

Iako nije poklonik emisije Hauarda Sterna, En Æaitovic pripada velikoj grupi onih koji akcije Federalne komisije doživljavaju kao udar na slobodu govora.

“Ono što je zanimljivo je to što Stern nije bio nešto posebno nepristojan tog dana kada mu je ukinuta emisija. Samo je rekao da na izborima neæe glasati za Džordža Buša”.

Rièard Kaplar iz Instituta za medije je zagovornik slobode govora. On kaže da Federalna Komisija – pokušavajuæi da upristoji medije – rizikuje da naruši ustavom garantovanu slobodu govora.

“Mislim da je opasno kad neko poput Hauarda Sterna kombinuje politièki i nepristojan rijeènik. Ako se tome suprotstavite – suprotstavili ste se politièkom govoru uopšte i to je onda puka cenzura. A to je u suprotnosti sa Prvim amandmanom Ustava koji garantuje slobodu govora”

Rièard Kaplar kaže da bi bilo najbolje da oni koji ne vole nepristojnost u programu jednostavno ugase prijemnik. Melisa Kadvel, meðutim, kaže da to nije rješenje.

“Mislim da je 1978. godine na to dobar odgovor dao baš Vrhovni sud – kada je Pacifika radio objavio da – ako se nekome ne sviða sadržaj progranma - jednostavno promijeni kanal. To je isto kao kad kažete -* ako vas neko udari boksom u facu, najbolje je da se okrenete i odete. To je u redu, ali prije nego što se okrenete i odete – šteta vam je veæ napravljena”.

Kongres je na strani veæinskom mišljenja u trenutno priprema novi zakon. Ako bude usvojen, kazne Federalne komisije biæe uveæane i uperene direktno protiv nepristojnih medijskih aktera. Posebno u izbornoj godini – zaštita djece od uvrijedljivih sadržaja, Amerikancima je mnogo važnija od odbrane prava medijskih kuæa da emitiju vulgarnosti.

XS
SM
MD
LG