Linkovi

Novi protesti na Kosovu - 2004-04-29


U Srbici na severu Kosova, gde je juðe uhapšen bivši pripadnik OVK i KZK, Sami Ljustaku, danas su održani masovni protesti sa kojih je upuæen zahtev za njegovo hitno oslobadjanje. Iako su demonstracije protekle bez incidenata, ni ovoga puta nisu izostale parole kojima se hitno zahteva od UNMIK-a i KFOR-a da momentalno prestanu sa hapšenjima bivših boraca OVK.

Pisutnim gradjanima, obratio se i poslanik u Kosovskom Parlamentu, Gani Koèi, koji je naglasio da medjunarodne snage ovakvim ili sliènim hapšenjima postižu samo suprotan efekat.

I u južnom delu Mitrovice danas je istim povodom primeæeno okupljanje gradjana albanske nacionalnosti ali incidenata nije bilo. Medjutim mere bezbednosti su pojaèane na gotovo èitavoj teritoriji Kosova tako da se pojaèan broj medjunarodnih vojnika može primetiti i u Prištini.

A današnji dnevnik na Albanskom jeziku "Koha Ditore" prenosi izjavu komesara medjunarodne policije, Stefena Felera, kojom on upozorava medjunarodnu javnost da nakon martovskih nasilnièkih demonstracija preti i opasnost od nove eskalacije nasilja koje ovoga puta moze prerasti u novi rat 2005. godine. Feler je precizirao da je Januara ove godine zahtevao od Ujedinjenih Nacija moguænost praæenja pojedinih osoba za koje je posedovao informacije da pripremaju "nešto" na Kosovu ne precizirajuæi o èemu se zapravo radi, ali da je za takvu akciju dobio negativan odgovor.

XS
SM
MD
LG