Linkovi

Porast anti-Amerikanizma u zemljama Bliskog Istoka - 2004-04-26


Anti-amerièka oseæanja u arapskom svetu sve su izraženija u poslednje vreme. Ona idu dotle da arapski poslovni svet sve manje želi da trguje sa amerièkim partnerima i sve se više okreæe poslovanju sa evropskim, ruskim, èak kineskim firmama nego sa amerièkim partnerima. Po reèima, Stivena Kuka anti-amerièki sentiment je fenomen koji je postojao je pre amerièke invazije na Irak i pre teroristièkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine. Arapski svet je odavno nezadovoljan amerièkom politikom prema Bliskom Istoku, ukazuje Kuk. Meðutim, odnosi su znatno pogoršani nakon izraelskog atentata na šeika Ahmeda Jasina i lidera Hamasa Abdulu Aziza Rantisija. To je bio razlog zbog kojeg je jordanski kralj Abdula odložio svoju najavljenu posetu Vašingtonu, kaže Kuk:

“Naravno, verujem da æe do posete kralja Abdule doæi. Ali poseta je odgoðena zato što je trebalo da se održi svega nekoliko dana nakon ubistva Rantisija, koji je imenovan za voðu Hamasa samo tri nedelje nakon atentat na šeika Jasina. Jordanski kralj takoðe ne želi da se naðe u neugodnom položaju kao egipatski predsednik Hosni Mubarak koji je nedavno boravio u Vašingtonu i doživeo da predsednik Buš odmah nakon te posete potpuno izmeni amerièku politiku prema jevrejskim naseljima na palestinskim teritorijama. Takoðe se mora imati u vidu da ankete pokazuju da samo šest odsto Jordanaca ima pozitivno mišljenje o Americi. Sve su to razlozi zbog kojeg je kralj Abdula ostao kod kuæe”.

Glavni problem u amerièko-arapskim odnosima je jaz izmeðu amerièkih naèela i stvarne politike, smatra Stiven Kuk:

“Dok se Sjedinjene Države zalažu za slobodu i principe vladavine zakona i za nacionalno samo-odreðenje, poslednjih pola veka provele su podržavajuæi autoritarne režime u regionu, kao i Izrael koji arapski svet vidi kao ugnjetaèe palestinskog naroda”.

Situacija u Iraku je dodatni faktor nezadovoljstva amerièkom politikom, istièe saradnik Saveta za spoljnopolitièke odnose:

“Situacija u Iraku se pogoršava i ona nesumnjivo doprinosi opštem nezadovljstvu. Iako veæina Iraèana smatra da im je život poboljšan sa odlaskom Sadama Huseina, veæina Arapa veruje da je Iraèanima danas mnogo gore nego pre invazije. To je delimièno zbog snimaka koje vide na svojoj televiziji, odnosno postupaka amerièkih vojnika koji lièe na akcije koje Izraelci sprovode na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. U oèima arapskog sveta Sjedinjene Države i Izrael su postale jedna ista stvar. U stvari, na arapskoj televiziji novinarima se èesto dogodi da kada govore o amerièkim vojnicima omaškom kažu “izraelski vojnici”. To je zaista problem i stvari postaju još komplikovanije kada se imaju u vidu poteškoæe sa kojima su Sjedinjene Države suoèene u Iraku.”

XS
SM
MD
LG