Linkovi

Pet pripadnika pakistanskog plemena Ziakel prihvatili vladinu amnestiju - 2004-04-24


Nakon višmeseènih sporadiènih sukoba u Pakistanskoj udaljenoj plemenskoj regiji, odmetnièki pripadnici plemena su prihvatili vladinu ponudu za amnestiju. Dopisnik Glasa Amerike Majkl Kièin izveštava iz Islamabada.

Pet pripadnika pakistanskog plemena Ziakel, za koje se tvrdi da su skrivali strane militante, predali su se danas vojsci i obeæali da æe prekinuti sve dalje anti-vladine aktivnosti. U zamenu za to, vlada je saopštila da ih neæe kazniti i da æe pustiti na slobodu 50 njihovih saboraca, uhvaæenih tokom nedavnih vojnih operacija. Pakistan je tvrdio da su oni ometali potragu za osumnjièenim militantima AL Kaide, kao i odbeglim pobunjenicima iz susednog Avganistana, koji se kriju u plemenskoj oblasti Pakistana, poznatoj kao Južni Vaziristan. Sukobi izmedju Pakistanskih paravojnih snaga i plemenskih pripadnika, koji se protive vladinoj kampanji, odneli su samo prošlog meseca 120 života. Vojni predstavnik general potpukovnik Šaukat Sultan Kan je danas saopštio da bi ceremonija predaje trebalo da oznaèi kraj sukoba:

“Nadamo se da æe se situacija smiriti, jer su se lokalni lideri sada pomirili sa vladom.“

Vlada je takodje ponudila amnestiju stranim militantima koji se predaju pre kraja aprila, saopštivši da æe im èak dopustiti da ostanu u Pakistanu ukoliko to žele. Medjutim, general potpukovnik Sultan Kan ukazuje da se njegova ponuda ne odnosi na najviše lidere Al Kaide, poput Osame bin Ladena i Ajmana al Zavahirija.

“Ako ovde uopšte ima lidera Al Kaide visokog profila, ova politika se ne odnosi na njih. Odluka o njima æe biti doneta zasebno. Ovo se odnosi na obuène borce, bez obzira ko su, sve dotle dok planiraju da postanu pozitivni èlanovi društva.“

Primirje su sklopili plemenski lideri koji pokušavaju da osujete vojnu akciju protiv njihovih plemena. Naime kolonijalni britanski zakon, koji je još uvek na snazi u Pakistanu, dopušta vladi da kolektivno kazni plemena za akcije njihovih pojedinih èlanova.

XS
SM
MD
LG