Linkovi

Ublažene sankcije Libiji - 2004-04-24


Libija je pozdravila odluku Sjedinjenih Država da ublaže ekonomske sankcije Tripoliju. Dopisnica Glasa Amerike iz Blisko istoènog biroa u Kairu, Keri Šeridan, beleži kako analitièari istièu da æe to verovtno imati ogranièeni uticaj na globalna tržišta nafte.

Po prvi put za 18 godina, amerièke kompanije sada mogu da kupe Libijsku naftu, dok amerièke banke mogu da finansiraju strane investicije u libijsku privredu. Analitièar Džim Stil, direktor robnog odseka kompanije za vrednosne papire ”Refco Securities“ u Njujorku, navodi da æe od te odluke najviše koristi imati libijska naftna industrija.

“ Oni æe imati pristup veæem spektru amerièkog kapitala i tehnologije no što je to bio sluèaj u prošlosti kad su bili prilièno ogranièeni u broju stranih kompanija od kojih su mogli da biraju. I naravno, koristi æe imati ameriæke industrije jer su u stanju da se ponov plasiraju na staro tržište sa kojeg su bile iskljuèene tokom proteklih godina. “

Medjutim, gospodin Stil dodaje da uticaj ove odluke na globalna naftna tržista neæe biti dalekosežan. Verovatno neæe biti poveæana libijska proizvodnja nafte, veæ æe biti izmenjeno tržište na kojem æe ona biti plasirana. Ovim potezom Sjedinjenih Država se ne ukidaju sve sankcije Libiji. Sjedinjene Države i dalje zvanièno klasifikuju Libiju kao državu koja je sponzor terorizma. Libija ne može da uvozi oružje i njena imovina u amerièkim bankama æe ostati zamrznuta.

Ovaj potez je preduzet pošto je libijski lider Muamer Gadafi obeæao da æe ukinuti program za proizvodnju oružja masovnog uništenja i privhatio odgovornost za bombaški napad na PAN AM-ov avion, koji je eksplodirao iznad Škotske 1988.godine. Amerièki predstavnik je istakao da je Libija postavila standard koji æe, kako se nada druge zemlje slediti. Ahmed El Ghandour, profesor medjunarodne ekonomije na univerzitetu u Kairu, rekao je da æe arapski svet verovatno negativno reagovati na tu odluku. On je istakao, da mada administracija predsednika Buša apeluje za demokratiju na Bliskom istoku, ona podržava libijski autoritarni režim iz ekonomskih razloga.

“Jedini razlog što Sjedinjene Države preduzimaju ovaj korak prema Libiji -a to je pozitivan korak što se Libije i režima tièe -je taj što on sobom nosi interes, posebno ekonomski interes. “

Libija je veæ najavila da æe biti potpisani ugovori u roku od sledeæih nekoliko dana i da æe prva pošiljka nafte Sjedinjenim Državama od 1986.godine biti upuæena iduæeg meseca.

XS
SM
MD
LG