Linkovi

I Honduras najavio povlaèenje vojnika - 2004-04-20


Još jedna zemlja u sastavu koalicije u Iraku, koju predvode SAD, najavila je da æe povuæi svoje vojnike iz te zemlje. Honduras sada sledi Španiju i navodi da æe napustiti koaliciju u vreme kada SAD produžuju rok boravka amerièkih vojnika u Iraku zbog nedostatka raspoloživih jedinica, a u jeku stalnih napada na koalicione snage. Novinar Glasa Amerike, Nik Simioni, naovodi da se i neke druge latinomerièke zemlje možda pripremaju da napuste Irak.

Èetiri stotine vojnika iz Hondurasa su u sastavu iste divizije u južnim i centralnim delovima Iraka u kojima je razmešteno i oko 1300 španskih vojnika, koji se takodje povlaèe. Amerièki general, Mark Kimit, izjavio je da je predanost koaliciji drugih latinoamerièkih zemalja neizvesna.

“Španija je najavila povlaèenje svojih snaga iz Iraka, kao i Honduras. Salvador je odluèio da njegove snage ostanu u Iraku do njihovog odlaska krajem jula ili poèetka avgusta. Nemam informacija da li su vlasti u Dominikanskoj republici donele odluku o ostanku svojih trupa”, rekao je Kimit.

Salvador ima oko 400 vojnika u Iraku, a Dominikanska republika oko 300. Amerièki državni sekretar Kolin Pauel rekao je novinarima da je primio èvrsta uveravanja od drugih zemalja u koaliciji da æe njihove snage ostati u Iraku. Medjutim, Tajland je saopštio da æe vratiti oko 400 svojih vojnika kuæi, ukoliko budu morali da obustave rad na projektima obnove zemlje i da se usredsrede na odbranu od napada.

XS
SM
MD
LG