Linkovi

Buš: Nema odstupanja u Iraku - 2004-04-20


Predsednik Buš izjavio je da neæe biti odstupanja od borbe protiv onih koji se protive amerièkoj okupaciji Iraka. Dopisnik Glasa Amerike Skot Sterns izveštava da predsednik Buš vodi kampanju u državi Njujork, dok ankete javnog mnjenja pokazuju da je u vodeæoj poziciji u odnosu na svog verovatnog demokratskog rivala, senatora Džona Kerija. Predsednik Buš je izjavio da amerièke trupe imaju težak zadatak u Iraku, ali da njihova misija neæe biti promenjena zbog nedavno obnovljenih sukoba.

"Ne postoji ništa èime bi mogli da nas zastraše ili da uzdrmaju našu volju. Mi smo isuviše èvrsti, jaki, nepokolebljivi i odluèni da bi našu rešenost mogli da naruše siledžije i teroristi", rekao je Buš.

Buš se nalazi u državi Njujork, gde nastoji da prikupi podršku za produžetak važenja kontroverznog anititeroristièkog zakona, kojim su uklonjene prepreke za razmenu informacija izmedju policijskih službi i obaveštajnih agencija. Njime je takodje olakšano elektronsko praæenje i prisluškivanje osumnjièenih terorista. Zabrinutost zbog moguæe zloupotrebe tih odredbi u politièke svrhe, napravila je od takozvanog "patriotskog akta" jedno od važnih pitanja u predizbornoj kampanji.

Najverovatniji kandidat Demokratske stranke, senator iz Masaèusetsa, Džon Keri, glasao je za taj zakon, ali je nedavno izrazio zabrinutost povodom njegove primene. Predsednik Buš je ponovio da je zakon uèinio zemlju mnogo sigurnijom u vreme kada je, kako je rekao, Amerika takodje suoèena sa pretnjama van svojih granica. "Nastojimo ne samo da našu zemlju uèinimo sigurnijom, veæ i na tome da donesemo slobodu koja æe svet uèiniti mnogo mirnijim. Neprijatelj ne može da se suoèi sa slobodnim društvima i to je ono zbog èega nas napadaju", istakao je Buš.

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da predsednik Buš vodi sa 48 odsto, u odnosu na senatora Kerija koji ima 44 odsto podrške. Ankete medija pokazuju da veæina Amerikanaca i dalje veruje da je invazija Iraka bila ono što je trebalo uraditi. Oko dve treæine kaže da su amerièke operacije u Iraku u zastoju i da ne postoji napredak, a još veæi broj podržava 30. jun, kao krajnji rok za prenos politièke vlasti na privremenu vladu, dok se ne održe izbori.

XS
SM
MD
LG