Linkovi

Vašington nezadovoljan španskom odlukom o povlaèenju - 2004-04-20


Za moguæe povlaèenje Španaca znalo se od ranije, jer je to bilo jedno od predizbornih obeæanja premijera Hozea Luisa Rodrigesa Sapatera, èija Socijalistièka partija je prošlog meseca ubedljivom pobedom smenila sa vlasti vladu Hozea Marije Asnara, bliskog saveznika amerièke administracije. Ali Sapaterova izjava, data u nedelju, da želi da se španski vojnici vrate kuæama što je pre moguæe, kao da je iznenadila amerièke funkcionere, koji bi želeli da to povlaèenje bude postepeno kako ne bi remetilo operacije koalicionih snaga. Španski premijer je telefonirao predsedniku Bušu da bi sa njim razgovarao o tom planu. Kako je izjavio predstavnik Bele kuæe Skot Meklelan, Buš je izrazio žaljenje zbog tog, kako je rekao, ”prenagljenog“ povlaèenja. Meklelan je rekao da je tokom petominutnog razgovora predsednik Buš podvukao važnost pažljivog razmatranja buduæih akcija kako bi se ”izbeglo pružanje lažnih nada teroristima i neprijateljima slobode u Iraku.“ Sliènu izjavu dao je predstavnik Državnog sekretarijata Rièard Bauèer, primetivši da je Španija ranije govorila da bi mogla da ostane u koaliciji ukoliko Ujedinjene nacije donesu novu rezoluciju o pokretanju operacije èuvanja mira, posle prenosa suvereniteta na privremenu iraèku vladu 30. juna:

”Mislim da smo pomalo iznenadjeni naglošæu tog saopštenja,“ rekao je Bauèer. ”Žao nam je što su tako naglo odluèili da objave odluku o povlaèenju. Kao što znate, predsednik je danas razgovarao sa premijerom Sapaterom. Mi se svakako nadamo da æe vlada Španije povuæi svoje trupe na koordinisan i organizovan naèin, koji æe omoguæiti uskladjivanje sa drugim koalicionim snagama, kako na terenu ne bi došlo do bilo kakvog deficita.“

Bauèer je rekao da uprkos tom povlaèenju Sjedinjene Države veruju da je Španija odana borbi protiv terorizma i da uzimaju u obzir mnoge obaveze koje je Španija preuzela u tom smislu. Predstavnik Državnog sekretarijata je dodao kako ne smatra da ova španska odluka predstavlja bilo kakvu odredjenu poruku za druge èlanice koalicije i da su mnoge druge zemlje, ukljuèujuæi Britaniju, Japan, Južnu Koreju i Portugaliju, potvrdile svoje opredeljenje za ostanak u operaciji u Iraku. Oèekuje se da æe španski ministar inostranih poslova Miguel Anhel Moratinos razgovarati o ovome detaljno sa državnim sekretarom Kolinom Pauelom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Kondolizom Rajs, kada se sutra bude sastao sa njima u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG