Linkovi

Pred  sjutrašnju sjednicu Skupštine državne zajednice - 2004-04-15


Poslanici Socijaldemokratske partije, koalicionog partnera vladajuæeg DPS, na sjutrašnjoj sjednici Skupštine državne zajednice neæe glasati da Srbiji u Savjetu ministara pripadnu resori diplomatije i odbrane, ponovio je danas potpredsjednik SDP-a Ivan Brajoviæ:

‘’Mi smatramo da nije u interesu Crne Gore da prihvati kršenje Ustavne povelje èiji èlan 35 jasno govori da ne mogu oba ministra- i odbrane i inostranih poslova biti iz jedne države èlanice’’.

Meðutim, u pomoæ najjaèoj crnogorskoj partiji priskoèiæe NS I DSS. Narodna stranka zbog toga, što ih je, kako je rekao predsjednik te stranke Dragan Šoæ, na to nagovorio lièno Vojislav Koštunica:

‘’Takoðe me uvjerio da Evropa daje snažnu podršku tom izboru i da je to jedan od uslova da se pristupi izradi fizibiliti studije. Mi æemo podržati predloge koje èini Vojislav Koštunica odnosno Srbija’’.

Demokratska srpska stranka podržaæe predlog da Vuk Draškoviæ bude ministar spoljnih poslova, a o drugim pojedinostima odluèiæe njeni poslanici na sjednici Skupštine državne zajednice", kazao je predsjednik te partije Božidar Bojoviæ.

Meðutim, Srpska narodna stranka u parlamentu državne zajednice, neæe glasati za sastav Savjeta ministara koji je predložio Svetozar Maroviæ prije nego što èuje kakav je stav Prvoslava Daviniæa kada je u pitanju zajednièka država Srbije i Crne Gore. DPS i njenog funkcionera Miodraga Vukoviæa, ipak, ne brine što æe im saveznici biti ljuti opozicioni predstavnici:

‘’Crna Gora niti je izgubiuli niti je dobila. Crna Gora je tvrdila da je i onim prethodnim, a sada samo potvrðenim sporazumom obezbijedila svoje nacionalne, graðanke i razvojne, proevropske interese’’.

Na sjednici parlamenta državne državne za donošenje bilo koje odluke potrebni su glasovi 18 od ukupno 35 poslanika iz Crne Gore.

XS
SM
MD
LG