Linkovi

Kingsi tek èetvrti na Zapadu - 2004-04-15


Iako im je posle nedeljne pobede nad Lejkersima za osvajanje divizije Pacifik bila potrebna jedna pobeda na dva gostovanja, Kingsi su posle Denvera, poraženi i u Ouklendu – 97:91, èime su omoguæili Lejkersima da bukvalno u poslednjoj sekundi ligaškog dela prvenstva doðu do pozicije broj dva na Zapadu. Peða Stojakoviæ završio je meè sa 27 poena, 6 skokova i 4 asistencije i saèuvao drugo mesto na listi strelaca, sa malom prednošæu u odnosu na Kevina Garneta, dok je Vlade Divac za 20 minuta imao uèinak: 8 poena, 7 skokova, 5 asistencija i 4 blokade.

Uprkos porazu, Sakramento je mogao da ostane drugi nosilavc na zapadu, da je Portland na svom parketu pobedio Lejkerse, što se umalo i dogodilo. Meðutim, posle dva produžetka «drim tim» iz Los Anðelesa, uspeo je da trijumfuje – 105:104, iako je više puta tokom meèa izgledalo da su izabranici Fila Džeksona praktièno poraženi. Zabrinjavajuæi podatak za struèni štab «jezerdžija» je nova povreda Karla Melouna, koji je tokom druge èetvrtine napustio igru i više se nije vraæao. Blejzersi su uglavnom vodili, zahvaljujuæi sjajnoj igri startne petorke, ali su Lejkersi ušli u neizvesnu završnicu. Devet sekundi pre kraja regularnog dela, Ruben Paterson je na tri razlike za domaæe promašio dva penala i omoguæio Kobiju Brajantu da sekunda pre isteka vremena iz nemoguæe pozicije pogodi trojku za produžetak. Oba tima propustili su priliku da trijumfujuju u prvom produžetku, Portland jer se Retlif spetljao, a Lejkersi zbog promašaja Brajanta koji je doduše imao svega 4 desetinke za šut. U drugom produžetku, Stodemajer je sa 7 uzastopnih poena, dve sekunde pre kraja doveo Blejzerse vrlo blizu pobede, ali je Brajantu bila dovoljna sekunda da postigne još jednu neverovatnu trojku za trijumf i ukupno 37 poena.

«Plan je bio da dobijem loptu na vrhu reketa. U tajm-autu sam rekao saigraèima napravite mi dobar blok i idemo kuæi kao pobednici», bio je samouveren Kobi Brajant odmah posle utakmice i dodao da je sjajan oseæaj ponovo biti šampion divizije Pacifik. Na pitanje novinara kako mu polazi za rukom da pogodi takve šuteve, Brajant je rekao: «Božija volja».

Pored Sakramento Kingsa, najveæi gubitnici poslednjeg dana ligaškog dela sezone su Milvoki baksi, koji su zbog porza od Toronta na svom terenu – 89:87 dozvolili da za jedno veèe sa èetvrtog mesta na Istoku padnu na šesto. Tragièar veèeri bio je najbolji strelac baksa majkl red, koji je 13 sekundi pre kraja doveo svoj tim u voðstvo, ali ostavio dovoljno bvremena Reptorsima da organizuju napad za pobedu, a onda u tom napadu ostavio džejlena Rouza samog da trojkom reši meè.

Ovaj poraz oberuèke su prihvatili košarkaši Majamija i Nju Orleansa. Izabranici Stena Van Gandija, posle sedam poraza na startu sezone, uspeli su da doðu do prednosti domaæeg terena u prvom kolu Istoka, a poslednje veèeri, vrlo lako su izašli na kraj sa zvaniènim dvostrukim šampionima Istoka, Nju Džersi Netsima – 96:84. Hornetsi su takoðe lako trijumfovali u Vašingtonu – 94:78 i izborili peto mesto.

Minesota je ubedljivim trijumfom u Memfisu – 107:90, uz 26 poena i 9 skokova Kevina Garneta, uspela da saèuva poziciju broj jedan na Zapadu, tako da još ubedljivija pobeda zvaniènih šampiona San Antonio Sparsa, nad Denverom u svom «SBC Centru» - 93:67, nije imala znaèaj.

Od ostalih utakmica izdvajamo dva meðusobna duela timova za koje nastupaju igraèi iz SCG. Finiks je trijumfovao u Solt Lejk Sitiju – 89:84, uz 2 poena i 2 skoka Žarka Èabarkape, odnosno 2 poena, 7 skokova i 2 blokade Saše Pavloviæa, dok je Sijetl deklasirao Kliperse u Los Anðelesu – 118:87. Peða Drobnjak je za 10 minuta imao 8 poena i 5 skokova, a Vlada Radmanoviæ, u možda poslednjoj utakmici za Sonikse izjednaèio rekord sezone sa 25 koševa za 26 minuta igre.

Na kraju evo i kompletnih parova plej-ofa koji poèinje u subotu:

ZAPADNA KONFERENCIJA

(1) Minesota – (8) Denver (nedelja)

(2) L. A. Lejkers – (7) Hjuston (subota)

(3) San Antonio – (6) Memfis (subota)

(4) Sakramento – (5) Dalas (nedelja)

ISTOÈNA KONFERENCIJA

(1) Indijana – (8) Boston (subota)

(2) Nju Džersi – (7) Njujork (subota)

(3) Detroit – (6) Milvoki (nedelja)

(4) Majami – (5) Nju Orleans (nedelja)

XS
SM
MD
LG