Linkovi

Predsednièki izbori u Makedoniji - 2004-04-14


Biraèi u Makedoniji danas su glasali na izborima za naslednika predsednika Borisa Trajkovskog, koji je izgubio život u avionskoj nesreæi ranije ove godine. Dopisnik "Glasa Amerike", Stefan Bos, navodi u svom izveštaju da se ovi izbori smatraju prekretnicom za Makeodniju, koja se suèava sa etnièkim tenzijama i siromaštvom. Birališta u Makedoniji su zatvorena, a izborni funkcioneri su saopštili da je na izbore izašlo više od 50 posto registrovanih biraèa. Prema anketama pre izbora, premijer Branko Crvenkovski imao je najveæu podršku. Njegov suparnik, koga je kandidovala glavna opoziciona stranka, hirurg Saško Kedev, novo je lice u makedonskoj politici. Dvojica Albanaca, Gezim Ostreni i Zidi Dželili, takoðe su okušali svoje snage.

Crvenkovski, 41-ogodišnji lider Socijal-demokrata, obeæao je da æe napustiti politiku ukoliko ne pobedi na izborima. Oèekuje se da æe Crvenkovski, ukoliko pobedi nastaviti politiku svog umerenog prethodnika Borisa Trajkovskog. Za vreme mandata Trajkovskog, Makeodnija je garantovala kulturna i politièka prava albanskoj manjini, koja kako se procenjuje, broji najmanje pola miliona ljudi. Trajkovskom, koji je poginuo u avionskoj nesreæu februara ove godine u Bosni i Hercegovini, takodje je odato priznanje za sprovodjenje mirovnog plana kojim su okonèani etnièki sukobi izmedju makedonskih snaga i albanskih gerilaca 2001. godine, a u èijem postizanju je posredovao Zapad.

Ukoliko ni jedan od kandidata ne osvoji 50 posto glasova, drugi krug izbora æe se održati 28. ovog meseca. Oèekuje se da æe bez obzira na ishod izbora, Makedonija nastaviti da saradjuje sa zapadnim institucijnama kao i da æe i dalje težiti da se uèlani u Evropsku Uniju i NATO. Veæina makedonskih politièara smatra da bi èlanstvo u tim institucijama bilo završna faza uspešnih reformi koje je Makedonija sprovodila od sticanja nezavbisnosti 1991. godine.

XS
SM
MD
LG