Linkovi

Buš podržao Šaronov plan - 2004-04-14


Predsednik Buš rekao je da je Šaronov plan istorijska i odvažna prilika da se ubrza mirovni proces. Tim planom se predviða evakuacija 21-nog jevrejskog naselja iz pojasa Gaze, kao i èetiri izolovana naselja na Zapadnoj obali, uz istovremeno jaèanje izrelske kontrole nad delovima Zapadne obale, koji se smatraju palestinskom teritorijom. Predsednik Buš je rekao da je to u skladu sa njegovim ciljem koegzistencije dve odvojene države - Izraela i Palestine.

"U svetlu nove realnosti na terenu, ukljuèujuæi veæ postojeæe važne izraelske populacione centre, nije realno oèekivati da æe kao rezultat pregovora o konaènom statusu doæi do povratka na stanje odredjeno primirjem zakljuèenim, 1949. godine", istakao je Buš.

Predsednik Buš je rekao da se palestinske izbeglice moraju naseliti u novoj palestinskoj državi i odreæi prva na povratak u Izrael. Palestinski lider, Jaser Arafat, rekao je danas da æe mirovni proces biti mrtav ukoliko Vašington dozvoli Izraelu da zadži neka naselja na Zapadnoj obali i spreèi povratak palestinskih izbeglica.

XS
SM
MD
LG