Linkovi

Sastanak Buš - Mubarak - 2004-04-13


Predsednik Buš i egipatski predsednik Hosni Mubarak sastali su se juèe na predsednikovom ranèu u Teksasu, gde su razgovarali o Iraku i bliskoistoènoj situaciji. Kako izveštava saradnik Glasa Amerike Greg Flakus, oba lidera podržala su predlog Izraela da zatvori jevrejska naselja u pojasu Gaze, ali samo ako bi ta odluka bila deo opšteg bliskoistoènog mirovnog procesa.

Predsednik Buš je rekao da æe on i predsednik Mubarak smatrati zatvaranje jevrejskih naselja u Gazi kao pozitivan razvoj dogadjaja, ali samo kao deo procesa za postizanje trajnog mira, u skladu sa takozvanom ”mapom za mir,“ koju podržavaju Sjedinjene Države:

”Obojica se slažemo da moguæa izraelska odluka o povlaèenju ne zamenjuje ”mapu za mir,“ veæ da mora da bude deo te mape, kako bismo mogli da nastavimo napredak ka rešenju uz postojanje dve države,“ rekao je predsednik Buš.

Sa svoje strane, predsednik Mubarak je izrazio interesovanje za izraelsku inicijativu, ali je takodje insistirao da svaka odluka mora da bude deo opšteg plana za sveobuhvatni mirovni sporazum:

”Svako povlaèenje sa okupiranih teritorija biæe veoma visoko vrednovano, ali ja bih voleo da se to povlaèenje poklopi sa ”mapom za mir,“ što je veoma važno,“ rekao je egipatski predsednik.

Prema tom planu, palestinska država bila bi osnovana do 2005. godine, a Palestinci bi priznali Izraelu pravo na postojanje. Predsednik Buš je rekao da teroristi ugrožavaju sprovodjenje tog plana i izrazio nadu da bi u tome mogli da budu zaustavljeni. Prema ideji premijera Arijela Šarona, Izrael bi zatvorio 21 jevrejsko naselje u Gazi, ali samo nekoliko na Zapadnoj obali. Predsednik Buš je rekao da æe o tome razgovarati sa izraelskim liderom, kada se sutra bude susreo sa njim u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG