Linkovi

Film “ Alamo “ - 2004-04-11


23. februara 1836. meksièka Armija poèela je opsadu Alama, u gradu San Antonio u tada svojoj provinciji Teksas. Prethodnog decembra, grupa Teksašana koja je želela nezavisnost od Meksika, okupirala je Alamo, nekadašnje sedište rimo-katolièke misije i predtvorila ga u vojnu bazu. Meksièki general Antonio Lopez de Santa Ana, zahtevao je predaju Alama, obeæavši da æe u suprotnom pobiti sve koji su se nalazili unutra, a njih oko 185 odolevalo je pretnjama više od mesec dana.

Amerikanac Dejvid Kroket i njegovi sledbenici, pod imenom Momci iz Tenesija, kao i avanturista Džim Boui otišli su da pomognu Teksašanima, koji su bili pod opsadom oko pet hiljada meksièkih vojnika. Meksikanci su žestoko napali utvrdjenje 6. marta 1936 i za samo 90 minuta ubili sve Teksašane koji su se nalazili unutra. Pa ipak, Teksašani su uz povike ”Za Alamo!“ dobili nezavisnost od Meksika u Oktobru 1836, a kasnije je Teksas postao 28. država SAD.

Dejvid Kroket je zapravo bio amerièki kongresmen iz Tenesija, vešt politièar slobodnog duha, koga u filmu tumaèi Bili Bob Tornton:

” On je za života stvorio legendu o sebi tako da je kad tad morao da je opravda. Ja sam pokušao da Dejvida Kroketa predstavim kao obiènog èoveka, a ne kao skoro nestvranog heroja kakvog je igrao Džon Vejn. Mislim da je Kroket bio èovek koji je imao predsednièke aspiracije i možda je zbog toga otišao u Teksas. Možda je tek kada je stigao u Teksas shvatio da sada treba da bude ono o èemu je sam širio mit. “

Bitka kod Alama je èak trinaest puta bila tema filmova, od kojih je verovatno najpoznatiji THE ALAMO Džona Vejna iz 1960. u kome je ovaj poznati glumac tumaèio lik Dejvida Kroketa. Poslednju verziju trebalo je da režira Ron Hauard, dok je jednu od glavnih uloga trebalo da tumaèi Rasel Krou. Medjutim, nijh dvojica su se u poslednjem trenutku povukli iz projekta tako da je film režirao Džon Li Henkok, jedan od pisaca scenarija, èije je poslednje rediteljsko ostvarenje film ”THE ROOKIE“. Rodjeni Teksašanin kaže da se istorièari ne slažu oko toga šta se zaista dogodilo u Alamu, i da je sam izabrao da film bude bliži realnosti.

”Mislim da smo u poslednjih 40 godina saznali mnogo novih istorijskih èinjenica, te sam želeo da gledaocima ponudim istorijsku perspektivu a ne legendu.“

Jedan od glavnih likova u filmu "THE ALAMO" je Denis Kvejd koji tumaèi Sema Hjustona, jednog od vodja Teksašana i èoveka èije ime nosi najveæi grad u Teksasu. Film je koštao 95 miliona dolara i sa skoro 51 hektarom specijalno izgradjene scene na originalnoj lokaciji za snimanje ušao je u legendu.

XS
SM
MD
LG