Linkovi

Bez dogovora o resorima odbrane i dipomatije - 2004-04-09


Vrh vladajuæe crnogorske koalicije na sastanku u Podgorici nije uspio da postigne dogovor da predstavnici Srbije Vuk Draškoviæ i Prvoslav Daviniæ preuzmu resore diplomatije i odbrane, a Crnoj Gori ostanu dva ekonomska resora. Socijaldemokratska partija je ostala pri stavu da se mora ispoštovati Ustavna povelja, prema kojoj jednoj državi èlanici ne mogu pripasti ta dva ministarstva.

Iako je visoki funkcioner DPS Miodrag Vukoviæ danas potvrdio da se Demokratska partija socijalista u Skupštini zajednice ranije dogovorila sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom da Srbija zadrži odbranu i diplomatiju, potpredsjednik SDP Rifat Rastoder objasnio je zašto se takvoj ideji neæe pridružiti njegova stranka:

‘’U svemu se mora voditi raèuna o interesu Crne Gore. To podrazumijeva i poštovanje Ustavne povelje, odnosno èlana 35 tako da je to pitanje ostalo za dalje konsultacije i medju nama u Crnoj Gori i, naravno, sa predstavnicima establišmenta Srbije’’.

Rastoder je dodao da je veæ upuæen zahtjev da se sjednica Skupštine Srbije i Crne Gore na kojoj bi trebalo da bude potvrðen novi saziv ministarskog Savjeta, koja je bila zakazana za utorak, 13. april, odloži.

Šef poslanièkog kluba Socijalistièke narodne partije u parlamentu SCG Zoran Žižiæ kazao je, meðutim, da je ta partija prije svega za poštovanje Ustavne povelje, bez obzira kakav dogovor napravile vladajuæe partije.

’’Bez obzira kako se dogorilie vladajuæe partije u Srbiji i Crnoj Gori ili se, pak, ne dogovorile, SNP u parlamentu državne zajednice neæe glasati ni za jedno rješenje koje predstavlja kršenje Ustavne povelje’’.

Srpska narodna stranka, Demokratska srpska stranka, Narodna stranka, kao ni Liberalni savez, neæe podržati dogovor DPS I Vojislava Koštunice, saopšteno je iz tih stranaka.

XS
SM
MD
LG