Linkovi

Arapska liga zatražila hitnu intervenciju Ujedinjenih nacija - 2004-04-07


Arapska liga je zatražila od Ujedinjenih nacija da pomogne u obnovi mira u Iraku, posle snažnih borbi izmeðu sunitskih i šiitskih pobunjenika i koalicionih snaga. Izveštava dopisnik Glasa Amerike, Greg Lamot .

Posle pojaèanih borbi u Iraku, dvadesetdvoèlana Arapska liga je zatražila od Ujedinjenih nacija hitnu intervenciju da bi se ponovo uspostavio mir. Predstavnik Arapske lige, Hosam Zaki, kaže :

” Brine nas gubitak života, uništenje imovine, destabilizacija veæ ionako loše bezbednosne situacije. Takoðe smo zabrinuti i za humanitarnu situaciju. Stanje je vrlo zabrinjavajuæe, jer je ugrožena stabilnost, i borbe se vode u šest gradova. Jedan od njih su amerièke jedinice stavile takoreæi pod potpunu opsadu, i stanje je zaista alarmantno.“

Amerièke oružane snage u Iraku su danas obeæale da æe pohvatati pripadnike radikalne šiitske organizacije koja dejstvuje u srednjim i južnim delovima Iraka, i zatražile su od voðe, Moktade al - Sadra, za kojim je raspisana poternica, da se preda. General Mark Kimit je rekao da koalicione snage preduzimaju operacije kako bi uništile pobunjenike, tokom preciznih i efikasnih napada. Od nedelje, skoro 200 civila i vojnika je ubijeno u žestokim borbama, ukljuèujuæi najmanje 12 marinaca tokom juèerašnjeg napada u Ramadiju, zapadno od Bagdada. Amerièki funkcioneri su saopštili da je znaèajan broj Iraèana takoðe ubijen u tom sukobu .

XS
SM
MD
LG