Linkovi

Sastanak Anan - Putin - 2004-04-05


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Kofi Anan, i ruski predsednik, Vladimir Putin, razmotrili su odnose Moskve sa svetskom organizacijom. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike, Piter Tekri, dvojica funkcionera su se sastala u Moskvi :

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Kofi Anan, i ruski predsednik, Vladimir Putin, bili su u dobrom razpoloženju na poèetku sastanka u Kremlju. Ruski predsednik je pohvalio liènu Ananovu ulogu u jaèanju Ujedinjenih nacija, i njegovo zalaganje za rešenje kriznih situacija. Kofi Anan je èestitao Putinu na nedavnom izboru i izrazio liènu zahvalnost za aktivnu ulogu Rusije u Ujedinjenim nacijama. Predsednik Putin je rekao da su Ujedinjene nacije jedina efikasna meðunarodna institucija sposobna da rešava svetske probleme :

Tokom dela sastanka, koji je prenosila televizija, Putin je sa osmehom rekao: ”Èujemo da Ujedinjene nacije ne mogu da reše teške zadatke. Želeo bih da vidim kako bi se razvijali meðunarodni odnosi, da ne postoje Ujedinjene nacije.“ Obojica su priznala da je prošle godine došlo do zategnute situacije sa Ujedinjenim nacijama. No, Anan je izrazio uverenje da vlade obnavljaju saradnju da bi rešile pitanja od zajednièkog interesa. ... Rusija je jedna od najsnažnijih pristalica Ujedinjenih nacija, i redovno se zalaže da svetska organizacija preuzme kljuènu ulogu u obnovi Iraka. Putin je podvukao dalju rusku podršku Ujedinjenim nacijama, kada je nekadašnjeg ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacija, Sergeja Lavrova, postavio za ruskog ministra inostranih poslova. U znak solidarnosti, predsednik Putin je podržao i Ananove korake da uspostavi komisiju visokih struènjaka koji bi trebalo da razmotre reformu Ujedinjenih nacija. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Kofi Anan, takoðe se sastao sa ruskim premijerom, Mihailom Fradkovom. Prema izveštajima Ruske novinske agencije, Fradkov je obeæao poveæanje obima humanitarne pomoæi koju Rusija obezbeðuje drugim zemljama.

XS
SM
MD
LG