Linkovi

Šaronov predlog o jednostranom povlaèenju  izraelskih snaga iz pojasa Gaze - 2004-04-03


Oèekuje se da æe ovog meseca predsednik Buš pokušati da oživi bliskoistoèni mirovni proces, ukljuèujuæi planirane posete Vašingtonu izraelskog premijera Ariela Šarona, egipatskog lidera Hosnija Mubaraka i jordanskog kralja, Abdulaha. Oèekuje se da æe razgovori biti usredsreðeni na novi Šaronov predlog o jednostranom povlaèenju izraelskih snaga i doseljenika iz pojasa Gaze. Detaljnije u prilogu dopisnika Glasa Amerike iz Vašingtona, Meredita Buela.

Premijer Šaron podneo je predlog o povlaèenju izraelskih snaga, a tokom vremena i 7500 doseljnika iz pojasa Gaze i manjih delova Zapadne obale. Bivši amerièki izaslanik za Bliski Istok, Denis Ros, koji se nedavno vratio iz posete tom regionu, rekao je da je reè o istorijskoj akcije za obe strane.

“ Izraelci æe sigurno uèiniti nešto za šta æe sami Palestinci reæi da je akt istorijskih dimenzija. Svaki Palestinac sa kojim sam razgovarao tokom posete rekao mi je isto : izraelska evakuacija doseljenika i naselja, kao i povlaèenje oružanih snaga sa te teritorije æe i u palestinskom kontekstu biti protumaèeno kao gest bez presedana. Pošto je reè o gestu bez presedana, on æe biti od istorijske važnosti i sada se postavlja pitanje kako æe se Palestinci postaviti prema tom razvoju dogadjaja. ”

Bivši diplomatski dopisnik dnevnika “ Jerusalim Post” i “ Haretz” , a sada direktor Projekta o bliskoistoènom miru u vašingtonskom Institutu za bliskositoènu politiku David Makovski, koji se upravo vratio iz posete Bliskom istoku, kaže da vlada opšte ubeðenje da je ovo godina akcije. On je rekao da izraelski lideri žele da brzo deluju jer nisu sigurni ko æe pobediti na ovogodišnjim predsednièkim izborima, predsednik Buš ili verovatni predsednièki kandidat Demokratske stranke, Džon Keri.

“Ako Izrael ne preduzme inicijativu ove godine, naæi æe se u neizvesnoj situaciji iduæe, pošto nije siguran kojim pravcem æe iæi Kerijeva administacija, ili bi politika Bušove adminsitracije u drugom mandatu mogla da bude drugaèija u odnosu na prvi mandat. Ko god da bude na vlasti, jasno je, iz izraelske perspektive, da je ova odluèujuæa godina. Izrael æe ove izborne godine u SAD nastojati da saraðuje sa Vašingtonom da bi odredio strategiju za narednih nikoliko godina. ”

Izraelski funkcioneri su nedavno veæ održali niz razgovora u Vašingtonu, dok su predstavnici Bušove administracije posetili Bliski istok radi diskusija o detaljima Šaronovog plana. Izraelski funkcioneri navodno zahtevaju amerièke garantije za povlaèenje iz pojasa Gaze, kao i da nekoliko jevrejskih naselja na Zapadnoj obali ostane unutar izraelske teritorije, kada se tokom vremena zacrtaju nove granice palestinske države. Palestinski lideri su oprezno pozdravili izraelski plan o povlaèenju. Oni kažu da bi to trebalo da bude prvi korak u okviru potpunog povlaèenja izraelskih snaga sa Zapadne obale, obnove mirovnih razgovora i sveobuhvatnog sporazuma izmeðu dve strane. Palestinci su izrazili zabrinutost da bi jednostrani dezangažman mogao tokom vremena da spreæi stvaranje palestinske države na Zapadnoj obali i u Gazi sa istoènim delom Jerusalima, kao glavnim gradom nove palestinske države. Bivši bliskositoèni izaslanik Denis Ros je rekao da je od presudne važnosti da Izraelci i Palestinci usaglase povlaèenje iz Gaze da bi se izbegao haos i period bezvlašæa, kojim bi se omoguæilo militantnim organizacijama, kao što je Hamas, da preuzmu vlast.

XS
SM
MD
LG