Linkovi

Od oktobra i saveznici daju otiske na ulazu u SAD - 2004-04-03


Sjedinjene države objavile su da se, od oktobra, uvodi obaveza uzimanja digitalnih otisaka prstiju za sve inostrane posjetice, izuzev državljana Kanade, Meksika i 30, uglavnom, evropskih država koje su ranije izuzete od te obaveze.

Posjetioci iz 27 država koje pokriva takozvani "program izuzeæa viza”, meðu kojima su kljuèni saveznici Vašingtona - Britanija, Japan i Australija – neæe morati da apliciraju za vize u svojim državama. Meðutim od 30. septembra i oni æemorati da, na ulazu u SAD dajhu digitalni otisak prstiju i da budu fotografisani.

Uvoðenje te bezbjednosje mjere izazvalo je kontroverzne reakcije u SAD i u svijetu, pri èemu je Brazil odgovorio uvoðenjem identiènih mjera prema posjetiocima iz SAD.

Odluka Stejt Dipartmenta – objavljena je u petak i korespondira sa zahtjevom Kongresa da se dvije godine odloži rok do koga bi države koje su izuzete iz amerièkog viznog režima, trebalo da poènu da izdaju elektronske, tzv. biometrièke pasoše.

U tim pasošima æe biti ugraðen elektronski èip sa digitalnim otiskom prstiju i drugim identifikatorima. Tu vrstu putnih isprava biæe praktièno nemoguæe falsifikovati.

Pooštrene mjere bezbjednosti na ulazima u SAD uvedene su zakonom iz 2002. godine, koji je donešen nakon teroristièkih napada na Njujork i Vašington 11. septebra 2001.

Na konferenciji za novinare, portparol državnog sekretarijata Adam Ereli rekao je kako uvoðenje dodatnih formalnosti neæe izazvati neprijatnosti za posjetioce iz saveznièkih država.

"Ako se to tako doživljava, to definitivno nije naša namjera" rekao je Ereli. "Mi ne zahtjevamo uvoðenje viza, tražimo samo da se na dvije godine odloži njihova obaveza uvoðenja biometrièkih pasoša. Mi imamo odreðene bezbjednosne potrebe, koje – mislim – svi priznaju. Naš program “US VISIT” je prikladan naèin zaštite Sjedinjenih država”, rekao je Ereli.

Procedura uzinmanja otiska kažiprsta i digitalno fotografisanje posjetilaca, po rijeèima amerièkih zvaniènika traje oko pola minuta. Od kako je ta mjera uvedena u januaru, veæ je registrovano oko 5 miliona posjetilaca, a stotine sumnjivih imigranata, ukljuèujuæi kriminalce i ilegalne imigrante sprijeèeno je da uðu u SAD. Kongres je prvobitno dao rok saveznièkim državama izuzetim od viznog režima -da do oktobra uve godine poènu da izdaju biometrièke pasoše, kako se za njihove državljane ne bi uvodile vize.

Državni sekretar Kolin Pauel i sekretar za unutrašnju bezbjednost Tom Ridž upozorili su prošlog mjeseca da bi – ukoliko se taj rok ne produži – posljedice mogle da budu katastrofalne. Oni su ukazali da bi ambasade SAD u 27 država bile zatrpane dokumentacijom i da bi amerièka turistièka privreda bila suoèena sa više milijardi dolara gubitka.

XS
SM
MD
LG