Linkovi

Demokrate predlažu novi zakon o obavještajnim službama - 2004-04-02


Džejn Harmen, vodeæi predstavnik Demokrata u Odvoru za Obavještajne djelatnosti Predstavnièkog doma, kaže da zakon o transformaciji obavještajnih službi ima za cilj preciznije prikupljanje, analizu i podjelu informacija sa predstavnicima vlade.

«Ovdje smo danas da iniciramo akciju. Problemi koji optereæuju amerièke obavještajne službe su toliko izraženi i potencijalna šteta po nacionalnu bezbjednost, snage bezbjednosti u Iraku, Avganistanu i drugdje previše su važni da bi se opravdalo odlaganje promjena.»

Predloženi zakon, izmeðu ostalog, predviða novu funkciju – direktora Nacionalne obavještajne službe, koga bi predsjednik postavljao kao liènog savjetnika za obavještajna pitanja.

Demokrata sa Floride Elsi Hejstings kaže da se ptotv terorizma može efikasno boriti samo ako se ukine birokratija u dupliranje posla, koje spreèava 15 vladinih agencija da rade zajedno:

«Previše dupliranja, previše nadmetanja, nedovoljno koordinacije, nedovoljno saradnje.» Džejn Harmen kaže da su mnogi aspekti plana proizašli iz istrage koju je Zajednièki odbor za obavještajne djelatnosti Senata i Predstavnièkog doma sprovodio zu vezi sa okolnosti pod kojima je došlo do napada 11. septembra. Prijedlog zakona dolazi u trenutku kada se dvostranaèka kongresna komisija priprema za javno svjedoèenje savjetnika za nacionalnu bezbjednost Kondolize Rajs, kao i zatvoreno svjedoèenje predsjednika Buša i potpredsjednika Èejnija. U èetvrtak, komisija je saslušala još jedan broj funkcionera koji su ukljuèeni u rat protiv terorizma.

Kofer Blek, prvi èovjek za borbu protiv terorizma u Državnom Sekretarijatu, rekao je da su bombaški napadi u Madridu demonstrirali riješenost AL Kaide da ubija Amerikance i sve koji su se prikljuèili ratu protiv terorizma:

Al-Kaida je riješena da napada SAD, naše saveznike i interese, gdje god može, koristeæi najdestruktivnija sredstva koja su im na raspolaganju. Ne sumnjam da bi Al Kaida upotrijebila i nekonvencionalno oružje, ukoliko ima moguænost da to uèini», rekao je Kover Blek, istièuæi da lekcije iz Madrida i ostalih država koje su bile napadnute – uèe da nijedna zemlja nije bezbjedna od zla terorizma. Opisujuæi Irak kao trenutno, centralno mjesto – kako je rekao – «stranih ratnika Džihada» - Blek je rekao da amerièke i saveznièke snage djeluju agresivno kako bi osigurali da Al Kaida i druge teroristièke organizacije ne bi našle utoèište i uèinile Irak novim poligonom za obuku.

XS
SM
MD
LG