Linkovi

Hapšenja osumnièenih terorista u Britaniji - 2004-03-30


Britanska policija je zaplenila velike kolièine materijala za izgradnju bombi, uhapsila osam muškaraca i osujetila, kako funkcioneri tvrde, moguæu medjunarodnu teroristièku zaveru. Detaljnije u izveštaju dopisnika Glasa Amerike iz Londona, Majkla Dradža.

Policija je saopštila da je rano jutros izvršena racija na 24 lokacije u Londonu i okolini, u okviru jedne od najveæih antiteroristièkih operacija u Britanija od teroristièkih napada u SAD, 2001. godine. Šef antiteroristièkog odeljenja londonske policije, Piter Klark, rekao je da je u jednoj premetaèini u zapadnom delu Londona pronadjeno pola tone amonijum nitrata, od koga se može napraviti bomba. On je rekao da je policija uhapsila osam muškaraca, britanskih državljana, uzrasta izmedju 17 do 32 godine.

“Današnja operacija, u kojoj je uèestvovalo oko 700 policajaca, deo je neprekidnih obimnih aktivnosti policije i bezbednosne službe na suzbijanju medjunarodnih teroristièkih aktivnosti. Moram da naglasi da je opasnost od terorizma i dalje veoma realna.”

Klark nije komentariso novinske izveštaje u kojima se uhapšeni opisuju kao osumnjièeni islamski teroristi, ali je ukazao da je stupljeno u vezu sa britanskim muslimanskim liderima. U Britaniji veæ nekoliko meseci vlada visoko stanje pripravnosti, dok je najviši policijski funkcioner, Džon Stivens, nedavno upozorio da je teroristièki napad u Londonu, kako se izrazio, “neminovan.”

XS
SM
MD
LG