Linkovi

Sukobi na Kosovu - 2004-03-17


Vlasti u Beogradu zatražiæe hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom sukoba na Kosovu, zakljuèeno je na sednici srpske Vlade kojoj su prisustvovali ministri odbrane, spoljnih poslova i manjinskih zajednica državne zajednice kao i naèelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Branko Krga.

Posle vanredne sednice Vlade srpski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da je tim povodom razgovarao dva puta sa šefom UNMIK-a Harijem Holkerijem i da mu je preneo zabrinutost i odluèan zahtev Beograda da meðunarodne snage zaštite Srbe u pokrajini. Jedino neka vrsta teritorijalne autonomije za Srbe na Kosovu može da obezbedi njihovu sigurnost a dosadašnja organizacija u pokrajini pala je na ispitu, ocenio je Koštunica. Našoj javnosti je poznato da da državna zajednica i Srbija nemaju direktan pristup Kosovu i Metohiji, samim tim ni potpunu ni pravu priliku da direktno brane napadnuto stanovništvo i njegovu imovinu. Ali neka svi, hteo bih to da podvuèem, i Srbi na Kosovu i svi graðani, budu uvereni da æe Vlada i državni organi uèiniti sve u cilju zaustavljanja nasilja i terora u Pokrajini. Naše snage odbrane i bezbednosti spremne su na svaku vrstu saradnje sa meðunarodnim snagama na Kosovu u cilju postizanja mira,m rekao je premijer Koštunuca.

Pre vanredne sednice Vlade zasedali su parlamentarni Odbori za bezbednost i za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije i zatražili od Vlade Srbije da preduzme sve potrebne mere za zaštitu Srba u Pokrajini i da intenzivira meðunarodne aktivnosti na tom planu. Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Dušan Prorokoviæ precizirao je da te mere znaèe podizanje borbene gotovosti na administrativnoj granici sa Kosovom, ali je premijer Koštunica na konferenciji za novinare izjavio da policija i Vojska nisu razmešteni duž granice sa Kosovom. Šef diplomatije državne zajednice Goran Svilanoviæ upoznao je ambasadore zemalja stalnih èlanica Saveta bezbednosti i Kontakt grupe i predstavnika Ujedinjenih nacija u Beogradu sa zakljuècima parlamentarnih Odbora za bezbednost i Odbora za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

U brojnim reagovanjima u Beogradu preovlaðuje poziv na uzdržanost i što hitnije reagovanje snaga meðunarodne zajednice. Šef Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Èoviæ apelovao je na KFOR i UNMIK da u preduzmu sve kako bi razdvojili sukobljene strane. Situacija je jako teška i opasna, i izražavam zabrinutost i žaljenje zbog pogibije troje albanske dece. Èovek je èovek bez obzira na njegovu versku i nacionalnu pripadnost, rekao je Èoviæ.

XS
SM
MD
LG