Linkovi

Pauelova poseta Pakistanu - 2004-03-17


Amerièki državni sekretar Kolin Pauel boravi danas u Islamabadu radi razgovora sa pakistanskim predsednikom Pervezom Mušarafom i ostalim zvaniènicima. Dopisnik glasa Amerike Dejvid Golast izveštava iz Islamabada da æe u razgovorima biti reèi o vojnim akcijama protiv pripadnika Talibana i Al Kaide duž pakistansko-avganistanske granice , a sekretar Pauel æe takodje zatražiti više informacija o ilegalnoj mreži za trgovinu nuklearnim materijalom i opremom koju je vodio pakistanski nauènik Abdul Kader Kan.

Sjedinjene Države veæ duže vreme vrše pritisak na Pakistan da preduzme ozbiljnije akcije protiv islamskih ekstremista za koje se veruje da koriste pograniènu oblast kao bazu za operacije u Avganistanu. Na konferenciji za novinare u Kabulu, koju je održao zajedno sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem, Pauel je pozdravio akciju pakistanske armije u tom osetljivom regionu, koji ukljuèuje i oružane sukobe izmedju vojske i sumnjivih elemenata Al Kaide.

«Mi žalimo zbog gubitka pakistanskih života u toj akciji. Ali, to pokazuje nameru Pakistana da ne dozvoli da se njegove pograniène oblasti koriste kao baza Talibana, koji mogu da prave probleme u Avganistanu.»

Amerièki državni sekretar je dodao da æe od pakistanskih zvaniènika zatražiti dodatne informacije o nezakonitoj trgovini nuklearnim materijalom Abdula Kadera Kana, kao i o moguæoj ranijoj umešanosti visokih zvaniènika pakistanske vlade u prodaji nuklearnih tajni Iranu, Libiji i Severnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG