Linkovi

Španija traga za bombašima - 2004-03-16


Policija otkriva nove podatke koji povezuju islamske ekstremiste sa prošlonedeljnim napadima. Jedan od uhapšenih je identifikovan kao Marokanac Džamal Zugam, a španski i strani novinari preneli su izjave istražitelja da je on možda povezan i sa teroristièkim napadima u Kazablanci, prošlog maja, u kojima je ubijeno 40 ljudi. Zugam je zajedno sa svojim polubratom i poslovnim partnerom vodio prodavnicu mobilnih telefona u Madridu. Mobilni telefoni su inaèe korišæeni za detoniranje bombi u teroristièkim napadima.

Policija traga za još petoricom Marokanaca, dok je Maroko uputio tim istražitelja koji æe saradjivati sa španskim kolegamaa u istrazi. Pored toga, regionalna policija u Baskiji uhapsila je jednog Alžirca, pošto je otkriven podatak da je on, prilikom ranijeg hapšenja u januaru po optužbi za krijumèarenje oružja, pretio da æe Madrid biti pun leševa. On je pri tom pomenuo i metro stanicu Atoèa, gde je detonirana jedna od tri bombe, postavljene u prigradskim vozovima.

U medjuvremenu, Španci i dalje oplakuju žrtve napada. Danas je održana komemoracija u madridskoj katedrali, dok gradjani postavljaju cveæe, sveæe i transparente u blizini stanice Atoèa. Crne trake su istaknute na veæini balkona i državnih i poslovnih zgrada u Madridu. Funkcioneri navode da od više od 200 poginulih, oko 25 još nije identifikovano, dok se još 200 od ukupno 1600 povredjenih nalazi u bolnicama. Najmanje osam povredjenih je u kritiènom stanju.

Veruje se da je reakcija Španaca na teroristièki napad bila kljuèni faktor u neoèekivanoj pobedi Socijalistièke stranke na parlamentarnim izborima u nedelju. Lider stranke, Hose Luis Rodrigez Sapatero biæe novi premijer. On je juèe ponovio oštre kritike na raèun rata u Iraku, rekavši da nasilje samo dovodi do još veæeg nasilja. Neki analitièari smatraju da mnogi španski biraèi veruju da je podrška ratu u Iraku od strane odlazeæe vlade dovela do toga da Španija postane meta terorista. Takodje se upozorava da bi, ukoliko teroristi dodju do uverenja da mogu da utièu na politiku zapadnih zemalja, oni mogli da budu ohrabreni da planiraju sliène napade u buduænosti, naroèito uoèi izbora. Medjutim, takodje je obelodanjeno da je na španske biraèe uticalo i nastojanje odlazeæe vlade da spreèi objavljivanje informacije o umešanosti Al Kaide u medijima i da insistira da je za napade odgovorna baskijska separatistièka organizacija ETA, èak i kada je postalo oèigledno da to nije sluèaj.

XS
SM
MD
LG