Linkovi

Grupa za promjene ponudila  radnu verziju dokementa o dvogodišnjoj prelaznoj  vladi - 2004-03-13


Glavni ciljevi te vlade, prema rijeèima direktora GZP Nebojše Medojeviæa, bili bi priprema novog ustava, reforma policije i postizanje dogovora oko referenduma, te obezbjeðivanje diskontinuiteta sa totalitarnim društvom i regularna tranzicija:

No, predstavnik najjaèe crnogorske stranke DPS Rajko Kovaèeviæ ocijenio je predlog GZP apsurdnim i upitao želi li oni time da se nametnu kao politièka ili moralna žandarmerija u Crnoj Gori, kao i da kroz rad u Vladi pacifikuje nacionalistièke i antidemokratske snage u crnogorskoj opoziciji.

Ipak, stranka od koje zavisi buduænost ideje GZP- SDP, ne želi da se izjašnjava o tom predlogu. Socijaldemokrate, koje su najavile napuštanje crnogorske vlade i izazivanje politièke krize ne raspiše li se u martu naredne godine referendum o državnom statusu Crne Gore, samo su neformalno obeæali da æe podržati ideju GZP.

Ono u èemu su oni saglasni sa GZP jeste ideja o održavanju referenduma tri godine nakon Beogradskog sporazuma, što bi znaèilo da æe do izjašnjavanja graðana o državnom statusu doæi u martu naredne, a ne 2006. godine, kako to predviða Ustavna povelja.

Crnogorska štampa objavila je danas da je Havijer Solana prilokom nedavnog susreta u Luksemnburgu dao preciznu instrukciju crnogorskom premijeru Milu Ðukanoviæu da zatraži od predsjednika parlamenta, inaèe lidera socijualdemokrata Ranka Krivokapiæa, da prestane da kao rok za referendum pominje 14. mart naredne godine jer time, kako se navodi, izaziva nezadovoljstvo u EU.

XS
SM
MD
LG