Linkovi

Dvije stotine žrtava u napadima u Madridu - 2004-03-13


Ministar unuztrašnjih poslova Anhel Asebes rekao je da su troje uhapšenih Marokanci, a dvoje Indijci. Ministar Asebes je rekao i da su uhapšeni najvjerovatnije povezani sa marokanskim ekstremistièkim grupama.

Ranije danas Asebes je ponovio da se još sumnja da je teroristièka organizacija ETA odgovorna za napade u Madridu. On meðutim nije iskljuèio moguænost da je Al Kaida direktno ili indirektno uèestvovala u napadu, istièuæi da su dva kljuèna dokazna materijala vrlo pažljivo analizirana.

Jedan od dokaza je ukradeni bijeli kombi, u kojem su nedaleko od željeznièke stanice Alkala de Henares, pronaðeni detonatori. Drugi dokaz je sportska torba u kojoj je, u jednom od vozova, naðena bomba koja nije eksplodirala.

U meðuvremenu, madridska radio stanica objavila je, pozivajuæi se na neimenovane obavještajne izvore, da svi raspoloživi dokazi ukazuju da su napade izvršili islamski ekstremisti.

Ministar unutrašnjih poslova, Asebes, rekao je da su oèevici vidjeli tri osobe sa skijaškim maskama kako iz kombija odlaze na stanici. Snimci tih osoba zabilježeni kamerama za nadgledanje pažljivo se analitziraju kako bi se utvrdio identitet tih osoba.

U kombiju je naðena odjeæa, detonatori kakvi su korišteni i kod ostalih bombi u napadu i audio kaseta sa arapskim citatima iz Kurana. U sportskoj torbi je naðen eksploziv sa detonatorom, šrapnel i mobilni telefon podešen da aktivira bombu. Ministar Asebes je rekao da nema dokaza da je rijeè o samoubilaèkim napadima.

Ministar je takoðe odbacio navode opozicionih socijalista i Ujedinjene ljevice da vlada krije informacije o napadu.

Pitanje odgovornosti za napad je od velikog znaèaja za sjutrašnje opšte izbore. Ako javnost bude vjerovala da je ETA poèinila napade, to bi moglo poveæati broj glasova za vladajuæu Narodnu stranku, koja je ozbiljno suzila aktivnosti teroristièkih organizacija.

Meðutim, ako je za napad odgovorna Al Kaida, glasaèi bi mogli da kazne vlast zbog podrške amerièkoj intervenciji u Iraku, koja je vrlo nepopularna u Španiji. Posljednje istraživanje ukazuje da vladajuæa narodna stranka ima prednost od 4 do 6 odsto, što znaèi da bi mogla da izgubi apsolutnu veæinu u parlamentu.

XS
SM
MD
LG