Linkovi

Èermek i Markaè izjasnili su se danas u Haškom tribunalu da nisu krivi - 2004-03-12


Èermak i Markaè optužuju se da su sa suoptuženim generalom Antom Gotovinom i Franjom Tudjmanom uèestvovali u “zajednièkom zloèinaèkom poduhvatu” èiji je cilj bio da se “nasilno i trajno” ukloni srpsko stanovništvo s podruèja Krajine.

Tužilac ih – po naèelu individualne i komandne odgovornosti - tereti za progon Srba sa podruèja 11 opština južnog dela “Krajine”, tokom i nakon operacije “Oluja”: od 4. augusta do 15. novembra ‘95. Ti su progoni, kako se navodi u optužnici, sprovedeni sistematskim pljaèkanjem i uništavanjem imovine krajinskih Srba, nehumanim delima, ponižavanjem i ubistvima najmanje 150 ljudi.

Nasilje i sistematsko uništavanje imovine je, prema optužnici, imalo za cilj da “obeshrabri i spreèi povratak onih koji su pobegli uoèi ili tokom operacije Oluja”, èime su optuženi generali doprinieli deportaciji i prisilnom premještanju desetina tisuæa krajinskih Srba u BiH i Srbiju.

Prethodna optužnica za Oluju, koja je objavljena sredinom 2001. i koja za iste zloèine tereti odbjeglog generala Antu Gotovinu, sada je izmenjena i uskladjena s optužnicom protiv Èermaka i Markaèa.

Dvojica optuženih æe do sledeæeg sudskog naloga ostati u pritvoru Tribunala, saopštio je sudija Karmel Adjius i podsetio na moguænost podnošenja zahteva za privremeno puštanje optuženih na slobodu – do poèetka sudjenja, što je odbrana veæ i najavila. Sudija je, neuobièajeno, na kraju ukazao i na moguænost da optuženi, uz konsultacija sa svojim braniocima sa tužilaštvom eventualno postignu sporazum o izmeni svog iskaza o krivici.

XS
SM
MD
LG