Linkovi

Iraèani usvojili privremeni ustav - 2004-03-08


Svih 25 èlanova Vladajuæeg saveta, imenovanog od strane Sjedinjenih Država, potpisalo je novi dokument tokom ceremonije u Bagdadu, u prisustvu mnogih istaknutih liènosti, ukljuèujuæi amerièkog administratora Iraka, Pola Bremera. Amerièki i iraèki zvaniènici sada imaju manje od èetiri meseca da se dogovore oko toga kako æe formirati privremenu iraèku vladu koja bi trebalo da 30. juna preuzme upravu u zemlji. Ta vlada radiæe na donošenju trajnog ustava i pripremi za održavanje opštih izbora, ne kasnije od kraja januara iduæe godine.

U medjuvremenu, nasilje u Iraku ne jenjava. Policija u severnom gradu Mosulu saopštila je da je u pucnjavi iz automobila u prolazu ubijen jedan èlan opštinskog veæa. U Bagdadu, pobunjenici su minobacaèem napali jednu policijsku stanicu, ranivši najmanje èetvoro ljudi.

Privremeni ustav trebalo je da bude potpisan prošle nedelje, ali je taj dogadjaj dva puta odlagan - prvi put smrtonosnim napadima kraj dva šiitska svetilišta, a drugi put kada je petoro šiitskih èlanova Vladajuæeg saveta izrazilo sumnju da se tim dokumentom daju isuviše velika ovlašæenja manjinskoj kurdskoj zajednici. Medjutim, posle juèerašnjeg sastanka sa šiitskim verskim liderom, ajatolom Alijem Al-Sistanijem, šiitski èlanovi Saveta izjavili su da je ajatola pristao da, uprkos njegovim rezervama, dokument bude potpisan u sadašnjoj verziji. Šiiti su prvobitno tražili da se izbaci odrednica prema kojoj trajni ustav ne bi mogao da se primeni ukoliko ga odbaci dve treæine glasaèa u bilo kojoj od 18 iraèkih pokrajina, èak ako ga usvoji veæina od ukupnog broja glasaèa u zemlji. Kurdi kontrolišu tri pokrajine na severu zemlje. Šiitima se takodje ne dopada plan o jednom predsedniku i umesto toga se zalažu za osnivanje petoèlanog predsedništva, jer bi u njemu imali veæinu od tri prema dva.

XS
SM
MD
LG