Linkovi

Na Marsu je bilo vode - 2004-03-03


Amerièka agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja - NASA - saopštila je da je jedno od njenih robotskih vozila poslalo dokaze o tome da je površina crvene planete nekada bila natopljena vodom, što znaèi da su postojali uslovi za pojavu života. Ali NASA kaže da to još ne znaèi da je na Marsu bilo živih biæa. Izveštava saradnik Glasa Amerike, Dejvid MekAlari.

Mesec dana pošto se spustilo na Mars, amerièko robotsko vozilo Oportjuniti pronašlo je ono što je i tražilo - dokaze da je na Marsu nekada bilo vode u dovoljnim kolièinama da ostavi hemijske tragove u stenama. Šef Nasinog odeljenja za nauèna istraživanja u svemiru, Ed Vajler, rekao je kako su detaljne analize minerala u slojevitim stenama pokazale da su one nastale u vodi:

”Oportjuniti se spustio u podruèju Marsa u kome je površina nekada bila natopljena vodom. Štaviše, ta oblast je neko vreme verovatno bila pogodna za opstanak života. Naš krajnji zadatak na Marsu je pronalaženje odgovora na vekovno pitanje: Da li je nekada bilo i da li sada ima života na Marsu? Današnji rezultati predstavljaju gigantski korak ka rešenju tog pitanja.“

Prema izjavama nauènika na konferenciji za štampu u sedištu NASE, u Vašingtonu, najubedljiviji dokaz predstavlja prisustvo velikih kolièina sulfata u stenama. Geolog Stiven Skvajers, sa Kornel univerziteta, kaže da se to posebno odnosi na sulfat zvani jarosit:

”U ovoj steni ima mnogo jarosita. Pošto se radi o hidroksidu, za njegovo nastajanje je neophodna voda.“

Pored ovoga, nauènici istièu da su u stenama primeæene šupljine u kojima su rasli kristali koji su kasnije nestali. U stenama su primeæene i kuglice, sliène betonskim bobicama. Skvajers kaže da su one mogle da nastanu na razlièite naèine, na primer skupljanjem èestica u poroznoj steni, u prisustvu vode:

”Dakle, ako spojite nastanak verovatno betonskih bobica, odnosno kristalnih kalupa, i sulfata, teško je izbeæi zakljuèak da se sve to nataložilo u vodi.“

Medjutim, nauènici NASE kažu da to još ne otkriva da li je na Marsu postojao okean, koji je vremenom ispario, ili je voda jednostano tekla preko stena nastalih vulkanskim i drugim procesima. Takodje se još ne zna koliko dugo je ta voda možda tekla Marsom, niti da li je došlo do nastanka života:

”Verujemo da su na ovom mestu na Marsu, u nekom vremenskom periodu, postojali uslovi za opstanak života. To ne znaèi da je života bilo, ali uslovi za život su nekada postojali.“

Robotsko vozilo Oportjuniti, i njegov dvojnik Spirit, na drugoj strani Marsa, nastaviæe da tragaju za novim dokazima o postojanju vode kako bi nauènici mogli da procene koliko je njeno prisustvo bilo rašireno. Rezultati ove i sledeæih misija pomoæi æe nauènicima da odrede najbolja mesta za buduæa traganja za moguæim fosilima ili jednostavnim mikrobima. NASA planira da do 2010. godine pošalje još jedno robotsko vozilo koje bi prikupilo uzorke tla i stena i vratilo ih na zemlju, gde bi istraživaèi pokušali da otkriju hemijske tragove postojanja jednostavnih živih biæa.

XS
SM
MD
LG