Linkovi

Aristid otišao, SAD šalju marince na Haiti - 2004-02-29


Pod pritiskom meðunarodne javnosti, poslije višenedjeljnih protesta i nasilja, predsednik Haitija Žan Bertran Aristid jutros je napustio zemlju. Inaugurisan je novi predsjednik države, dok se hiljade meðunarodnih mirovnih trupa spremaju da na karipskom ostrvu pomognu zavoðenju reda.

Žan Bertran Aristid je pod pritiskom meðunarodne javnosti i napredovanja pobunjenièkih snaga prema prijestonici, napustio Portoprens u zoru.

Ne dugo zatim, haiæanski premijer Ivon Neptun rekao je novinarima da je Aristid napustio zemlju kako bi sprijeèio nastavak krvoproliæa.

«Rekao je da napušta funkciju prije isteka mandata, kako bi se izbjeglo krvoproliæe», rekao je premijer Neptun.

Sudija Vrhovnog suda Boniface Aleksandre inaugurisan je u novog predsjednika države. On æe na dužnosti biti do prvih izbora.

Odlazak predsjednika Aristida praæen je nasiljem u siromašnim djelovima Portoprensa, gdje su njegove pristalice pljaèkale i palile prodavnice i kuæe.

I haiæanski zvaniènici i meðunarodne diplomate, koji su posrednièki pomogli odlazak Aristida, kažu da je najveæi prioritet u ovom trenutku, dolazak meðunarodnih mirovnih snaga koje æe pomoæi da se zavede red u zemlji.

Amerièki marinci predvode mirovne snage

Presdsjednik Buš je naredio slanje amerièkih trupa na Haiti i pozvao stanovnike karipske države da odbace nasilje.

Buš je kazao da æe amerièke trupe biti pretdvodnica meðunarodne mirovne misije na Haitiju.

«Naredio sam razmještanje marinaca kao predvodnice privremenih meðunarodnih mirovnih snaga koje æe pomoæi zavoðenju reda i stabilnosti na Haitiju», rekao je Buš.

Obraæajuæi se novinarima u Bijeloj Kuæi, amerièki predsjednik je pozvao narod karipske države da se uzdrži od krvoproliæa, sada kada je Žan bertran Aristid napustio položaj.

«Ovo je poèetak novog poglavlja u istoriji države. Apelujem na narod Haitija da odbaci nasilje», rekao je Buš.

Predsjednik SAD je takoðe kazao da je ustav Haita funkcionalan i pozvao sve zainteresovane subjekte da doprinesu procesu konsolidacije institucija. Buš je naglasio spremnost Sjedinjenih država da pomognu u tom procesu.

XS
SM
MD
LG