Linkovi

Poginuo makedonski predsednik Trajkovski - 2004-02-26


U Toku je potraga za ostacima aviona i telima poginulih.

Avion je poleteo iz Skoplja jutros u 6.48 i oèekivalo se da sleti na mostarski aerodrom oko osam èasova. Radarska služba je izgubila kontakt sa letelicom u 8.01 u okolini Stoca, južno od Mostara.

Trebinjska policija potvrdila je da se jutros iznad sela Bitonja, u opštini Berkoviæi, srušio avion u kome su , pored Trajkovskog, bili njegovi savetnici Dinka Ivkova Boškoviæ, Risto Blaževski i Anita Krisma Lužanska, predstavnik makedonskog Ministarstva inostranih poslova Mile Kitevski i èlanovi obezbeðenja Boris Verionov i Aco Božinovski.

Uèesnici dvodnevne konferencije u Mostaru, koja radi po utvrdjenom dnevnom redu, minutom æutanja su odali poèast poginulima u avionskoj nesreæi.

Makedonska vlada izdala je saopštenje u kome se navodi da se avion, u kome se nalazio u Trajkovski, srušio u blizini Mostara.

Makedonsko Sobranje je nakon vesti o nesreæi otkazalo današnju sednicu i sve aktivnosti u skupštini. Predsednik parlamenta Ljubèo Jordanovski sazvao je sastanak svih parlamentarnih grupa.

Zakazana je vanredna sednica makedonske vlade, koja æe se održati odmah po povratku vladine delegacije iz Dablina, gde je danas trebalo da bude podneta kandidatura Makedonije za èlanstvo u EU.

Podnošenja kandidature je otkazano po vesti o nesreæi, a povratak delegacije, na èelu sa premijerom Brankom Crvenkovskim oèekuje se oko 17,00.

Služba za opšte i zajednièke poslove Vlade Makedonije saopštila je danas da je let aviona predsednika Borisa Trajkovskog, koji se srušio na jugu Bosne i Hercegovine, organizovan na zahtev kabineta makedonskog predsednika.

Za let su, kako navodi služba vlade u Skoplju, izvršene sve potrebne pripreme, a letelicom su upravljali iskusni pilot Mirko Markovski i kopilot Branko Jordanovski, koji zajedno lete veæ godinama.

Trajkovski je bio u avionu tipa "super kinger B200" i to je jedini avion kojim raspolaže makedonska vlada.

Predstavnici policije SFORa i predsjednik predsjedništva BIH Dragan Èoviæ saopštili su da je u toku potraga za ostacima aviona u kojem je bila makedonska delegacija, u nepristupaènom planinskom podruèju Opstina Stolac i Ljubinje.

Nema zvaniènog saopštenja o uzroku nesreæe, ali se pretpostavlja se da se avion srušio zbog loših vrmenskih uslova.

Odmah po vesti o smrti Trajkovskog reagovali su mnogi svetski zvaniènici, posebno navodeæi doprinos makedonskog predsednika miru u Makedoniji.

Državni sekretar SAD Kolin Pauel je u telefonskom razgovoru sa vršiocem dužnosti predsjednika Makedonije izrazio sauèešæe u ime predsjednika Buša i amerièkog naroda, rekavši da je Boris Trajkovski bio veliki prijatelj SAD.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana rekao je da je je Trajkovski bio veliki èovjek koji je vodio svoju zemlju naprijed, ne samo u reformama, veæ je dovodeæi što je moguæe bliže Evropi. U Briselu je saopšteno da æe Solana sutra posjetiti Skoplje kako bi ohrabrio makedonsku vladu da nastavi proces prikljuèivanja evropskim integracijama.

Predsjednik Evropske komisije Romano Prodi rekao je da je današnji dan “veoma tužan za Makedoniju, koja je izgubila mudrog i odmjerenog lidera i za balkanski region, na èijoj integraciji je Trajkovski potrošio znatne snage”.

Predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Maroviæ izjavio da je smrt makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog veliki gubitak za Makedoniju, ali i za sve one koji su sa njim saraðivali.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanoviæ uputio je danas telegram povodom tragiène smrti predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog, istièuæi da je u tom plemenitom èovjeku i mudrom državniku imao iskrenog prijatelja i saveznika. telegrame sauèešæa uputili su i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapiæ, premijer Milo Ðukanoviæ i ministar inostranih polova Dragiša Burzan.

Predsedništvo BiH proglasilo je petak, 27. februar, danom žalosti.

Šef UNMIK-a, finski diplomata, Hari Holkeri, izrazio je šok i žaljenje zbog smrti Borisa Trajkovskog, objasnivši da su UNMIK i on lièno sa predsednikom Makedonije imali veoma dobre odnose.

Generalni sekretar NATO-a, Jap de Hop Shefer, izrazio je žaljenje zbog iznenadne smrti Borisa Trajkovskog, ocenivši da je on "pokazao umeæe vodjstva kada je uspeo da saèuva jedinstvo svoje zemlje u trenutku kada je bila u opasnosti". Generalni sekretar alijanse je odao poèast "hrabrom državniku koji se borio da demokratske vrednosti pobede u njegovoj zemlji i da... Makedoniju približi evro-atlantskim institucijama, ukljuèujuæi NATO".

Generalni sekretar Saveta Evrope Valter Švimer ocenio je u poruci da je Tajkovski bio "èovek mira i dijaloga koji je uspeo da povrati red nakon oružanih sukoba 2001".

Pogibijom predsednika Borisa Trajkovskog, Makedonija je izgubila jednog iz šaèice politièara koji su bili u stanju da stanje u zemlji makar umire, kazao je èeški diplomata Jirži Dinstbir i upozorio da Makedoniji preti nova destabilizacija.

Koordinator Pakta za stabilnost Jugoistoène Evrope Erhard Busek izrazio je žaljenje zbog pogibije makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog. "Njegov uticaj kao posrednika za vreme tenzija u Makedoniji i njegovo razumevanje manjinskih pitanja èinili su ga moralnim autoritetom koji daleko prevazilazi okvire njegove zemlje", ocenio je Busek.

Trajkovski je roðen 25. juna 1956. u Strumici. Završio je Pravni fakultet u Skoplju, specijalizirao je trgovinsko i radno pravo. Studirao je teologiju u SAD. Radio je kao pravnik. Od 1997. je bio savetnik predsednika opštine Kisela voda u Skoplju, a u decembru 1998. je izabran za zamenika ministra spoljnih poslova u Vladi Makedonije. Èlan je VMRO-DPMNE od 1992, a u drugom krugu predsednièkih izbora 5. decembra 1999, kao kandidat VMRO, izabran je za predsednika Makedonije. Iza sebe je ostavio suprugu Vilmu i kæerku i sina.

XS
SM
MD
LG