Linkovi

Ajatola Al Sistani prihvatiæe odlaganje izbora - 2004-02-21


Lider iraèkih Šiita, Ajatola Ali al Sistani, rekao je da æe prihvatiti odlaganje opštih izbora na kraæi rok. Lider iraèkih Šiita, Ajatola Ali al Sistani, rekao je da æe prihvatiti odlaganje opštih izbora na kraæi rok, pod uslovom da se izbori organizuju u skladu sa rezolucijom Savjeta beubjednosti UN. Novinarka GA Rut Elkins prenosi izbode iz intervjua koji je Al Sistani dao njemaèkom magazinu «Špigl».

U jednom od svojih rijetkih intervjua - lider iraèkih Šiita, Ajatola Ali al Sistani, rekao je magazinu «Špigl» da æe prihvatiti da se na kratko odlože opšti izbori u Iraku. Sveštenik je ocijenio da je amerièka odluka o prenosu vlasti na prelaznu vladu koju bi se izabrala na regionalnim zborovima, dio taktike odlaganja izbora. Sistani je rekao da vlada koja preuzima vlast od koalicione uprave u Iraku, mora imati ogranièena ovlaštenja, jer joj legitimitet nije potvrðen na neposrednim izborima. Sistanijev raniji zahtjev bio je da se neposredni izbori održe prije 30. juna, roka koji je amerièka administracija predvidjela kao termin za predaju državnog suvereniteta Iraèanima. Meðutim, generalni sekeratar UN Kofi Anan, na osnovu èinjenica sa terena koje je dobio od specijalnog izaslanika procijenio je da se izbori ne mogu održai prije 30. juna.

U intervjuu za magazin «Špigl» koji æe u cjelosti biti objavljen u subotnjem izdanju Al-Sistani je rekao da se pripreme za izbore moraju završiti u najkraæem roku i – kako je kazao – u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, koja æe garantovati da neæe biti novih odlaganja.

73-trogodišnji sveštenik, koji je u vrijeme režima Sadama Huseina proveo nekoliko godina u kuænom pritvoru, rekao je da se nada da æe veæinsko, šiitsko stanovništvo imati odluèujuæi uticaj na politièku buduænost Iraka. Rekao je da bi - zbog toga što veæinu iraèke populacije èine muslimani, novi iraèki ustav trebalo uskladiti sa Šerijom, islamskim sistemom zakona. Takav sistem bi, po njegovom mišljenju, poštovao i prava manjinskih vjerskih zajednica.

Sjedinjene države su saopštile da se Iraèki Vladajuæi savjet saglasio da temeljni iraèki zakoni moraju dati jednaka prava i obaveze svim pojedincima. Ajatola Al Sistani je u intervjuu njemaèkom magazinu rekao da æe, ukoliko SAD ne uvaže njegove primjedbe, pozvati na intifadu. Dodao je da su posteri koji propagiraju vjerski rat veæ odštampani.

XS
SM
MD
LG