Linkovi

Završen samit u Kuvajtu - 2004-02-15


Ministri inostranih poslova Egipta i još šest zemalja suseda Iraka zakljuèili su dvodnevni samit u Kuvajtu saopštenjem u kojem pozivaju Ujedinjene nacije da nadgledaju prenos vlasti iraèkom narodu. Iraèki susedi su takoðe obeæali da se neæe mešati u unutrašnja pitanja Iraka, dok su istakli da je gušenje terorizma u Iraku od kljuène važnosti za regionalnu bezbednost. Iz Kaira izveštava dopisnica Glasa Amerike, Keri Šeridan. Iraèki susedi istièu važnost prisustva Ujedinjenih nacija u Iraku, traže da svetska organizacija ubrza odlazak koalicije na èelu sa Sjedinjenim Državama i pomogne postavljanje osnova za brzi prenos vlasti iraèkom narodu. Samit u Kuvajtu takoðe je osudio nedavni talas teroristièkih napada u Iraku i pozvao Sjedinje Države da ispune svoju dužnost u ostvarenju stabilnosti i bezbednosti te zemlje. U pomenutomn saopštenju se dalje navodi da je eliminacija svih teroristièkih grupa i pobunjenika u Iraku od kljuène važnosti za bezbednost susednih zemalja. Ministri inostranih poslova su izrazili podršku održavanju izbora ali se nisu izjasnili da li su za direktne kao što to zahtevaju lideri šiitske veæine ili podržavaju posredne izbore koje predlažu Sjedinjene države. Bivši sekretar Arapske lige, Esmat Abdel Meguid navodi da se vlade neæe izjasniti o izborima se dok se situacija ne stabilizuje:

“Smatram da treba da budemo strpljivi i utvrdimo da li se sprovodi demokratizacija u Iraku. To je glavni cilj koji treba ostvariti. I bezbednost je veoma važna. Sjedinjene Države taj problem ne treba da sagledavaju kao pitanje terorizma i kriminala. Irak je, priznajmo, pod angloamerièkom okupacijom i okupacija mora da se okonèa. Povratak normalnom stanju u Iraku treba da podrže sve strane”.

Na samitu su uèestvovali zvaniènici Saudijske Arabije, Irana, Jordana, Kuvajta, Sirije, Turske i Egipta i po prvi put predstavnik Iraka. Uzvraæajuæi na zabrinutost arapskih zemljaa da bi Irak mogao da se raspadne duž etnièkih linija, iraèki ministar inostranih poslova Hošijar Zebari je istakao da je Irak predan održanju teritorijalnog integriteta, ali da æe Iraèani odluèivati o svojoj politièkoj buduænost bez mešanja sa strane.

XS
SM
MD
LG