Linkovi

Buš brani odluku o intervenciji u Iraku - 2004-02-08


Predsednik Buš smatra da je odluka o vojnoj akciji za svrgavanje Sadama Huseina bila ispravna:

“Lièno nimalo ne sumnjam u to da je Sadam Husein predstavljao pretnju Americi”.

Buš je svoje zalaganje za rat pravdao tvrdnjama da postoje dokazi da Irak poseduje oružje masovnog uništenja. No, takav arsenal nije pronaðen. Predsednik Buš je, u intrevjuu NBC-ju naglašavao da je Irak imao sposobnost da proizvodi zabranjeno oružje:

“On je posedovao kapacitete za proizvodnju i posedovanje oružja. Mi Svi smo verovali smo da ga poseduje. Meðunarodna zajednica je verovala da ga poseduje. On je posedovao kapacitet za proizvodnju oružja koje je moglo da dospe u ruke neke teroristièke organizacije.”

Po reèima amerièkog predsednika, Irak je mogao da poseduje oružje masovnog uništenja sve do pred sam poèetak rata. Buš je naveo nekoliko hipoteza o tome šta je moglo da se dogodi sa tim arsenalom:

“Možda je uništeno tokom rata. Sadam i njegovi pomoænici mogli su da unište oružje dok smo ulazili u Irak. Mogli su da ga sakriju. Mogli su ga prebaciti u drugu zemlju. Sve æemo doznati”. NARR: Iako priznaje da su predratni obaveštajni podaci bili pogrešni, predsednik Buš je naglasio da i dalje ima poverenje u direktora Centralne obaveštajne agencije, Džordža Teneta. Govorio je da æe novoformirana predsednièka komisija preispitati promašaje CIJE. Takoðe je branio rok dat komisiji da tek u martu iduæe godine, odnosno skoro devet meseci nakon predsednièkih izbora, preda svoj prvi izveštaj:

“Odredili smo takav rok zbog toga što ne želimo da komisija ne bi požurivala. Reè je o preispitivanju strategije, šire slike obaveštajnih kapaciteta Sjedinjenih Država”.

Bilo je to prvo pojavljivanje predsednika Buša na jednom od pet informativnih programa amerièke televizije nedeljom, koje su sve ovog puta bile usredsreðene na novembarsku izbornu trku za Belu kuæu. U programu “Vesti nedeljom” televizijske mreže FOKS, na pitanja o novoformiranoj predsednièkoj komisiji odgovarao je aspirant za predsednièku nominaciju, demokratski senator iz Severne Karoline, Džon Edvards. Pozitivno ocenivši stvaranje komisije, Edvards je dodao da bi njen rad trebalo da bude okonèan pre novembra:

“Voleo bih da njen rad bude okonèan pre predsednièkih izbora. Ukoliko je to moguæe, dobro bi bilo da taj posao bude završen do tada”.

Najnovije ankete pokazuju da predsedniku Bušu predstoji oštra izborna trka sa favoritom i aspirantom predsednièke nominacije Demokratske stranke, Džonom Kerijem. Predsednik Buš je, meðutim, umanjivao znaèaj anketa, izjavivši kratko NBC-ju: “Ne nameravam, niti æu izgubiti na izborima”.

XS
SM
MD
LG