Linkovi

Tim Ujedinjenih nacija stigao u Irak - 2004-02-07


U vreme kada su èlanovi tima UN stigli u Bagdad, generalni sekretar UN Kofi Anan izjavio je u Njujorku da æe tim obaviti konsultacije sa amerièkim i iraèkim zvaniènicima i pokušati da sagleda gledišta i perspektive Iraèana. Anan je dodao da se nada da æe tim zatim ponuditi rešenje za zastoj u koji je zapao prelazak vlasti u ruke Iraèana, koji bi trebalo da se izvrši 30. juna. Portparol koalicije koju predvode Amerikanci, Den Senor, saopštio je da æe koalicija podržati napore tima UN i da æe im ukazati svu neophodnu pomoæ i saradnju za vreme njihovog boravka:

“Tim Ujedinjenih Nacija æe nastupati kao nezavisna jedinica u Iraku. Mi æemo biti tu da im ukažemo svo logistièku i bezbednosnu podršku. U potpunosti razumemo i podržavamo odluku Vladajuæeg saveta da zatraži dolazak Ujedinjenih nacija kako bi procenili situaciju“.

Kofi Anan je poslao tim u Irak na zahtev Iraèana i amerièkih zvaniènika, i to pošto su lideri veæinskih šiita odbili amerièki plan za postavljanje prelazne Vlade. Sjedinjene Države, s druge strane tvrde da nema dovoljno vremena za pripremu izbora pre zakazane predaje vlasti. Vodeæi verski lider šiita, ajatola Ali Al Sistani preporuèio je sledbenicima da ne prihvate amerièki plan, zahtevajuæi održavanje neposrednih izvora što je pre moguæe. Hiljade njegovih sledbenika izašle su na ulice da bi iskazale podršku tom predlogu, iako je ajatola Al Sistani nagovestio moguænost da se sastane sa predstavnicima tima UN i da prihvati njihov predlog. Detalji rasporeda tima UN i dalje su u tajnosti i to zbog bezbednosti èlanova tima, posle prošlogodišnjeg napada na sedište UN u Bagradu, što je dovelo do odlaska UN iz Iraka.

XS
SM
MD
LG