Linkovi

Savjet bezbjednosti raspravljao o Kosovu - 2004-02-06


Anan je , izmeðu ostalogu ocijenio da dostizanje osam demokratskih standarda koje je meðunarodna zajednica poslavila kao preduslov za diskusiju o konaènom statusu pokrajine, “ne prejudicira ni odluku Savjeta bezbjednosti UN o poèetku odreðivanja statusa, ni buduæi status Kosova. ".

Anan je ponovio zahtjev vlastima u Beogradu da “prestanu da pomažu paralelne institucije na Kosovu” i podvukao znaèaj ravnopravne zastupljenosti svih etnièkih zajednica u kosovskim institucijama.

Šef UNMIK-a Hari Holkeri naglasio je da je "najhitniji zadatak UNMIK-a izrada plana za primenu standarda koji æe jasno definisati akcije neophodne za njihovo ostvarivanje».

Holkeri je kazao da je razoèaran što predstavnici Srba i dalje ne uèestvuju u radnim grupama za primjenu standarda, istièuæi kako su teze da proces implementacije standarda podriva Rezoluciju 1244 SB UN-a i prejudicira buduæi status potpuno neosnovane.

Holkeri je takoðe predložio da bi probleme nestalih i kidnapovanih trebalo rješavati kroz dijalog Beograda i Prištine. On je, govoreæi o nastavku dijaloga rekao da bi radne grupe za jedna za nestala lica i energiju, mogle da se sastanu veæ ovog mjeseca u Prištini, a da bi «grupe za povratak i transport i komunikacije, trebalo da se sretnu u najskorijoj buduænosti".

Holkeri je rekao da je «Beograd proteklih mjeseci proširivao i ojaèavaao prisustvo paralelnih struktura vlasti na Kosovu i pozvao SB da «odgovori na taj izazov".

Holkeri smatra da su izgledi za povratak raseljenih u ovoj godini ohrabrujuæi, ali da æe "stvarni napredak zavisiti od poboljšanja bezbednosti i slobode kretanja na Kosovu, konstruktivnog stava vlasti u Beogradu i nastavka angažovanja meðunarodne zajednice".

Holkeri je rekao i da su, uz koordinaciju i pomoæ OEBS-a, u toku pripreme za opšte izbore u oktobru.

U ime Srbije i Crne Gore, u Savjetu bezbjednosti govorio je zamjenik šefa diplomatije, Željko Peroviæ.

On je izmeðu ostalog upozorio na neadekvatnu zastupljenost kosovskih Srba u lokalnim institucijama i dodao da to važi «i za proces izrade plana za implementaciju standarda, koji je trebalo da bude gotov i danas predstavljen Savetu". Odgovarajuæi na kritike za podršku Beograda paralelnim institucijama, Peroviæ je rekao da privremene institucije i UNMIK nisu pružili efikasnu alterntivu srpskoj zajednici na Kosovu.

Peroviæ je rekao da su, nakon analize dostignutih standarda koja je najavljena za 2005. godinu, razgovori o politièkoj buduænosti Kosova, neminovni. Meðutim , rekao je Peroviæ, do tada bi trebalo obezbijediti dijalog kljuènih zajednica na Kosovu o sadašnjosti i buduænosti.

«To je još daleko, jer su trenutno - politièke, ekonomski i socijalno na Kosovu privilegovani samo pripadnici jedne etnièke zajednice», naglasio je Peroviæ.

XS
SM
MD
LG