Linkovi

Imigraciona politika – jedna od kljuènih tema amerièkog predizborja - 2004-02-06


Prijedlog predsjednika Buša, predstavljen poèetkom januara, predviða ozakonjenje statusa miliona ilegalnih imigranata kojima bi bilo omoguæeno da privremeno rade na poslovima koje Amerikanci odbijaju. Predsjednik Buš je iskoristio priliku da u svom Govoru o stanju Unije naglasi prednosti svog plana:

«Ova promjena æe doprinijeti našoj ekonomiji jer æe poslodavci nuditi posao kroz pošten i ureðen sistem. Program privremenog zaposlenja istovremeno æe zaštiti našu zemlju jer æe granièarima i organima reda omoguæiti da se fokusiraju na stvarne prijetnje našoj nacionalnoj bezbjednosti».

Predsjednikov prijedlog pozdravili su neki imigranti, uglavnom iz Meksika i Centralne Amerike, ali je istovremeno naišao na kritike vodeæih latinoamerièkih predstavnika u Kongresu. Kongresmen Luis Gutierez je predsjednik Grupe za imigraciona pitanja u Demokratskoj stranci:

«Jednostavno priznanje potrebe za našim znojem, mukotrpnim i teškim radom nije dovoljno. Jednostavno prihvatanje naše važnosti u smislu radne snage, u krajnjoj instanci kompanija poput Volmarta, nije dovoljno. Predlažem da se svi naviknete na ove rijeèi, jer mi æemo ih neprestano ponavljati i predsjedniku i svim èlanovima Kongresa. Niko nema pravo na naš rad, ukoliko uz posao ne dobijemo elementarna, zagarantovana prava.»

Kongresmen Guitierez se pridružio liderima Demokrata u predstavnièkom domu kada su objavili «principe sveobuhvatne reforme imigracione politike». Gutierez kaže da bi predsjedniku Bušu trebalo odati priznanje za pokretanje problema «vrlo ruiniranog» imigracionog sistema, ali dodaje da Bušov prijedlog ne obezbjeðuje "fer i jasnu situaciju u pogledu permanentnog boravka i dobijanja državljanstva." Govoreæi o kritikama na raèun predizbornih motivacija Bušovog prijedloga, Gutierez kaže: «Ono što je teško uraditi kod implementacije stvarnih reformi, jeste to što se ne smiju praviti kompromisi u odnosu na suštinske principe samo zbog toga što to može da bude politièki oportuno.»

Ipak, svaku promjenu imigracionih politike, Kongres æe morati da uredi novim zakonom. Grupe koje predstavljaju stanovnike latinoamerièkog porijekla žele da tim zakonima bude obuhvaæena zaštita zakonom zagarantovanih prava radnika, kako bi se sprijeèilo njihovo izrabljivanje. Mišel Vaslin je viši savjetnik u «Nacionalnom savjetu La Raza», organizaciji koja se zalaže za smanjenje siromaštva i diskriminacije južnoamerièkih useljenika:

«Potreban je novi privremeni program kojim æe se omoguæiti da ljudi legalnim putem došu u SAD, ali da takoðe dobiju adekvatna prava – na naèin da budu zaštiæeni i amerièki radnici i imigranti. Takoðe je potrebno obezbjediti model stalnog boravka residency i državljanstva za one koji budu željeli da trajno ostanu u SAD.»

Procjenjuje se da u SAD trenutno živi oko deset miliona ilegalnih imigranata. Imigraciona politika, uz nacionalnu bezbjednost i ekonomiju, jedno je od kljuènih pitanja o kojem raspravljaju pretendenti na predsjednièku kandidaturu Demokratske stranke, a vjerovatno æe biti jednako bitna tema u debati Predjednika Buša i njegovog demokratskog izazivaèa pred novembarske izbore.

XS
SM
MD
LG