Linkovi

U Kongresu otkriven smrtonosni otrov - 2004-02-03


Vlasti u Vašingtonu potvrdile su da je sumnjivi beli prašak pronadjen u jednoj od zgrada amerièkog Senata zaista smrtonosni otrov ricin. Izveštava dopisnik Glasa Amerike, Debora Tejt.

Policijska služba amerièkog Kongresa saopštila je da joj je otkriæe sumnjive supstance u jednoj od zgrada Senata saopšteno u ponedeljak popodne. Predstavnica pomenute službe, narednik Kontricija Ford, izjavila je da je jedna od službenica u kancelariji za prijem i otpremu pošte primetila sumnjivi prašak, na sta je odmah reagovala jedinica za opasne supstance. Policija kaže da je prašak testiran više puta i da je rezultat skoro svih testova bio pozitivan na ricin. Ostalo je da se obavi još jedan test èiji rezultati æe biti poznati tek kasnije danas. Policija kaže da je na èetvrtom spratu zgrade, gde je pronadjen koverat sa sumnjivim praškom, radilo 16 ljudi. Ali narednik Ford je izjavila da, po svemu sudeæi, nièije zdravlje nije ugroženo:

”Niko od senatskog osoblja ili pripadnika kongresne policije ne pokazuje nikakve simptome. Oni su prošli kroz proces dekontaminacije, poslati su kuæama i sada su pod nekom vrstom lekarske prismotre, kako bismo bili sigurni da nas nikakvi simptomi neæe iznenaditi usred noæi. Za sada su svi dobro.“

Ricin je derivat biljke od koje se dobija i lek ricinus. Medjutim, Amerièki centar za kontrolu i spreèavanje epidemija kaže da je ricin smrtonosan 36 do 72 sata po prodiranju u organizam. Vodja veæine u Senatu, Bil Frist, izjavio je da æe biti sprovedena krivièna istraga. 2001. godine u kancelarijama senatora Toma Dešla, iz Južne Dakote, i Patrika Lihija iz Vermonta, pronadjena su pisma sa otrovnim praškom antraksa. Posle tih incidenata niko nije uhapšen.

XS
SM
MD
LG