Linkovi

38. Superboul Nju Ingland Petriotsima - 2004-02-02


Nju Ingland Petriotsi su osvojili svoj drugi trofej u istoriji kluba, oba u posljednje tri sezone, pogocima Adama Vinatijerja u posljednim trenucima susreta. Vinatijeri inaèe važi za jednog od najpouzdanijih šutera u NFL-u. Nju Ingland se tako pridružio grupi od 10 ekipa koje su osvojile bar 2 šampionata. Karolajna Pentersima, kojima je ovo bilo prvo finale, ostaje da èekaju novu šansu i da se prisjeæaju poraza u jednoj od najzanimljivijih finalnih utakmica u novijoj istoriji NFL-a.

Spektakl na Rilajant Stadionu, koji je posredstvom malih ekrana gledalo skoro 100 miliona ljudi, održan je pod budnim okom antiteroristièkih službi bezbjednosti, a èak je i vazdušni prostor nad stadionom bio zatvoren za saobraæaj.

Pred samu utakmicu, više od 70.000 prisutnih odalo je poèast sedmoèlanoj posadi šatla Kolumbija, koji je prošle godine eksplodirao pri ulasku u Zemljinu atmosferu. Uoèi utakmice, predsjednik Buš je poruèio da su ljubav i molitve Amerikanaca uz èlanove porodica ožalošæenih poginulih astronauta.

Amerièku himnu je – prije poèetnog udarca – otpjelavala hip hop zvijezda Bjanse Nouls

Prvo poluvrijeme obilježila je agresivna odbrana, pa se na prve poene èekalo èak 27 minuta – najviše u istoriji Superboula. Na poluvremenu – Petriotsi su vodili 14:10, a onda je poèela èuvena Superboul zabava, koju su uvelièali Dženet Džekson, Džastin Timbrlejk

i jedan navijaè koji je umakavši organima reda, uspio da bez odjeæe – provede tridesetak sekundi na travi Rilajant stadiona. Na kraju 32:29 za Nju Inglad. Naredni superboul je u februaru iduæe godine u Detroitu.

Klivlend Kavalirsi su ostvarili i 18 pobjedu ove sezone, èime su veæ izjednaèili prošlogodišnji katastrofalan uèinak. Predvoðeni sjajnim Lebronom Džejmsom koji je uknjižio rekordnih 38 poena, Kavalirsi su u MCI Centru pobijedili Vašington sa 104:100. Najbolji u poraženom timu bio je takoðe ruki - Džarvis Hejs sa 20 poena. U ekipu Vizardsa, nakon višemjeseène pauze zbog povrede koljena, sa 13 poena na parket vratio i najbolji strijelac u prošloj sezoni, Džeri Stekhaus.

Lejkersi poèeli su turneju 7 gostovanja pobjedom u Torontu protiv Reptorsa 84:83. Najzapaženiji u timu iz LA – i prije i posle utakmice bio je Šekil O'Nil – pošto je postigao 36 poena, poslije utakmice je u jednom TV intervjuu propisno izvrijeðao sudije i poruèio generalnom direktoru NBA lige da vodi raèuna o tome da navijaèi ne dolaze na utakmice zbog sudija. Kobi Brajant nije igrao, a zbog bolesti se danas nije pojavio ni na sudu u Igl Kauntiju u Koloradu. Na današnjem saslušanju trebalo je da se utvrde da li æe Brajantove izjave date policiji, nakon što je prijavljeno silovanje hotelske radnice, biti uvrštene kao dokazni materijal.

Kevin Garnet je sa 32 poena, 18 skokova i devet asistencija doprinio pobjedi Minesote nad Filadelfijom od 106:101. Siksersi predvoðeni Alenom Ajversonom, koji je ubacio 28 – i Glenom Robinsonom sa 27 poena, vodili su na poluvremenu sa 18 poena razlike, ali nisu izdržali pritisak Vulfsa u èijem je timu i sinoæ odlièno igrao plejmejker Sem Kasel.

XS
SM
MD
LG