Linkovi

Otkazano još šest prekookeanskih letova - 2004-02-01


Današnja èetiri i sutrašnja dva puntièka leta izmeðu Evrope i Ameriku su otkazana iz bezbednosnih razloga. Dopisnik Glasa Amerike, Tom Rivers javlja se iz Londona.

Na aerodromima u Parizu, Glazgovu i Londonu službenici vazdušnih kompanija nastoje da prebace putnike sa otkazanih, na alternativne letove. Reè je o liniji Er Fransa iz Pariza u Vašington, Britiš Ervejza iz Londona u Vašington i Majami, i letu amerièke kompanije Kontinental iz Glazgova do Los Anðelesa.

Amerièki zvaniènici saopštili su juèe da su mere preduzete zbog uverljive pretnje Al Kaide, teroristièke mreže Osame bin Ladena. U meðuvremenu, list “Vašington post” -- pozivajuæi se na tri zvaniènika obaveštajnih službi -- navodi da iza otkazivanja letova stoji opasnost da bi u avione mogli da budu ubaèeni biološki i hemijskih agensi.

No, kako navodi Krist Jejts struènjak za avio-bezbednost uglednog istražvaèkog centra Džejns Transport, niko ne zna zbog èega su avioni prizemljeni:

“U poslednjih 24 sata se veoma mnogo spekuliše o prirodi bezbednosne pretnje. Da li je reè o otmici ili zaista o napadu hemijskim i biološkim agentima? Mislim da nije reè ni o jednom ni drugom ”.

U toku je praznik Eid i veliki broj ljudi putuje u Meku ili æe iduæih nekoliko dana da se vraæaju sa Hadža, podseæa Jejts. U toku je provera imena takvih putnika sa amerièkim listama sumnjivih osoba. U tom procesu se mogu potkrasti greške, smatra Jejts.

U meðuvremenu, Udruženje britanskih pilota izrazilo je nepoverenje u verodostojnost amerièkih obaveštajnih podataka i traži da ih britanske vlasti pobliže provere. Dva britanska aviona su prošlog meseca takoðe prizemljena iz bezbednosnih razloga.

XS
SM
MD
LG