Linkovi

Pauelov zamenik oèekuje skoro rešenje severnokorejske nuklearne krize - 2004-02-01


Amerièki izaslanik Džejms Keli nalazi se u Seulu na razgovorima o novoj diplomatskoj inicijativi za okonèanje severnokorejske nuklearne krize.

Kako dopisnik Glasa Amerike Emi Bikers javlja iz Tokija, Keli je izrazio nadu da æe druga runda medjunarodnih pregovora, kako bi se rešila dugotrajna kriza, poèeti ubrzo.

Zamenik amerièkog državnog sekretara Džejms Keli najavio je da bi druga runda od šest pregovora o okonèanju severnokorejskih nuklearnih aktivnosti mogla da bude zakazana do kraja ovog meseca.

Sjedinjene Države, Južna Koreja, Japan, Rusija, Kina i Severna Koreja održale su prvi sastanak u Pekingu u avgustu ali nisu postigle dogovor. Keli se nalazi u Južnoj Koreji radi razgovora o nuklearnim pitanjima sa èelnicima te zemlje a zatim æe otputovati u Japan da podrži sastanak o strategiji koji je zakazan za ponedeljak.

Severna Koreja ponudila je zamrzavanje svog nuklearnog programa u zamenu za bezbednosne garancije i druge olakšice od Sjedinjenih Država, medjutim Vašington traži da najpre bude ukinut nuklearni program.

Jedna delegacija Australije nalazi se trenutno u Severnoj Koreji kako bi je ohrabrila za održavanje razgovora.

Australija, inaèe blizak saveznik Sjedinjenih Država , održavala je diplomatske odnose sa Severnom Korejom , dok Vašington nije imao kontakte sa tom zemljom.

XS
SM
MD
LG