Linkovi

Debata demokratskih predsednièkih kandidata - 2004-01-30


Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike Džim Tipl, umesto da se medjusobno kritikuju, kao što su to èinili u prošlosti, kandidati su uglavnom kritikovali spoljnu i unutrašnju politiku Bušove administracije:

Džon Keri, Džozef Liberman, Al Šarpton, Denis Kusiniè, Vesli Klark, Džon Edvards i Hauard Din, izjavili su da Bušova administracija nije ispunila oèekivanja amerièke javnosti u pogledu spoljnih i unutrašnjih pitanja. Svi osim senatora Libermana oštro su kritikovali politiku predsednika Buša prema Iraku i u oblasti spoljne trgovine. Favorit, senator iz Masaèusetsa Džon Keri, rekao je da æe - ako bude izabran - popraviti ono što je nazvao prekinuta amerièka savezništva:

”Obnoviæu naša savezništva. Ponovo æu prikljuèiti zemlju zajednici država i izgraditi onu vrstu saradnje kakva nam je potrebna,“ rekao je Keri.

Dobar deo debate bio je usredsredjen na gubitak radnih mesta u korist konkurencije iz inostranstva, kao i na skupoæu zdravstvene zaštite. Prema najnovijim anketama, senator iz Masaèusetsa, Džon Keri, i senator iz Severne Karoline, Džon Edvards, bore se za prvo mesto, dok je aktivista za gradjanska prava Al Šarpton na dalekom treæem mestu.

XS
SM
MD
LG