Linkovi

Biografija Odri Hepbren - 2004-01-29


Odri Hepbern - je na vrhuncu svoje karijere - u filmu ”Doruèak kod Tifanija“, postala sinonim elegancije i stila, a samim tim i inspiracija za žene širom sveta. Šon Ferer, njen sin iz braka sa glumcem Melom Fererom, kaže da je ona za njega bila, kako kaže, ”Mamica“ i žena koja je bila sreæna da donosi jednostavne i dobre dobre“:

“Vredno je napredovala u karijeri, a kada je htela porodicu, ostavila je karijeru po strani, i bila je mama kao i sve ostale meme. Dolazila bi po nas posle škole, išli bismo u prodavnicu, ona bi nam kuvala, budila bi se rano da pregleda naš domaæi, i bila je tu za nas bukvalno svaki dan - i filzièki i emotivno. Tek kada smo odrasli, ona je poèela da radi za UNICEF i to je za nju bio divan naèin da uzvrati na ono što je smatrala da je velika sreæa - a to su odlièna karijera i ljubav koju joj je ukazivala javnost“.

Rodjena Belgijanka, Odri Hepburn je doživela glad i strah u okupiranoj Holandiji za vreme II Svetskog rata. Tada je preživela zahvaljuæi hrani, odeæi i lekovima koju su joj dostavljale humanitarne organizacije. Autor biografije o ovoj slavnoj glumici, njen sin Šon Ferer, kaže da njegova majka nikada nije zaboravila taj težak poèetak - koji ju je inspirisao da uzvrati svom okruženju.

“Uvek je govorila o nemaštini, ali uvek je najviše boleo nedostatak slobode koju danas imamo, i koju ponekada uzimamo zdravo za gotovo. Govorila je o tome šta znaèi biti pod okupacijom, živeti po tuðim pravilima i šta znaèi biti bod terorom svaki dan”.

Iako je važila za jednu od najveæih holivudskih zvezda, kada je zaèela porodicu, Odri Hepburn je izabrala da živi obièan - neholivudski - život. Šon Ferer i njegov mladji brat Luka, iz braka sa lekarom Andreom Dotijem, odrasli su na selu u Evropi. Ferer kaže da su on i njegov brat kao deca znali veoma malo o majèinoj popularnosti.

”Izabrala je da živi daleko od Holivuda, da bismo mi mogli da živimo normalnim životom kao i svi obièni ljudi. Nikad za sebe nije mislila da je neobièna ili specijalna ili naroèito lepa, što je jedan od razloga zbog kog je bila toliko zahvalna na karijeri koju je imala. Novinari su uvek bili zainteresovani za nju, tako da je to iskoristila da govori u ime dece i da se svetu obraæa za pomoæ. Medjutim, mnogo kasnije smo shvatili koliko je zaista bila dobra u tome, koliko su dobri njeni filmovi. Tek kada je umrla shvatili smo koliko je ona pokrenula javnost - ne samo u filmskoj karijeri veæ i kroz rad u UNICEF-u. Mislim da je to na divan naèin potvrdilo da je temelj odnosa izmedju nje i javnosti bio dobar i da se vremenom produbljivao”.

U periodu od 1988. do 1992. Odri Hepbern je kao ambasador dobre volje više od pedeset puta puta posetila zemlje u razvoju. Posle njene smrti, osnovan je fond koji nosi njeno ime, kojim se finansiraju obrazovni programi za decu iz Etiopije, Ruande, Sudana, Somalije i Eritreje. U taj fond, koji je do danas sakupio više od milion dolara, otiæi æe i pri hod pridodroihod od biografije Odri Hepbern koju je napisao njen sin Šon Ferer.

XS
SM
MD
LG