Linkovi

SAD traže saradnju Rusije u suzbijanju trgovine oružjem - 2004-01-28


Maja prošle godine, amerièki predsednik, Džordž Buš, objavio je inicijativu za spreèavanje širenja oružja za masovno uništenje, kojom je obuhvaæeno oko šesnaest zemalja. ... Rusija nije obuhvaæena, mada je predsednik Vladimir Putin, javno izneo da Moskva mora više da uèini u borbi protiv širenja takvog oružja. ... Tokom posete Moskvi, amerièki diplomata, Džon Bolton, æe zatražiti od ruskih funkcionera da se Moskva pridruži najnovijoj inicijativi. ... Struènjak za nuklearno oružje, u ne-vladinom Centru PIR za politièke studije u Moskvi, Danil Kobjakov, iznosi da Rusija neæe imati mnogo koristi od pridruživanja toj inicijativi :

” U osnovi, sve konkretne akcije æe izvršiti amerièka strana.Rusija bi možda imala neke prednosti ukoliko bi dobila neke ustupke. “

Kobjakov je dodao da bi najbolje bilo da tokom Boltonove posete, dve strane razjasne uslove pod kojima bi Rusija mogla da uèestvuje u najnovijoj inicijativi. ... Kobjakov oèekuje izvestan napredak u rusko - amerièkoj saradnji u vezi sa Severnom Korejom, i njenim nuklearnim programom. Rusija je deo grupe zemalja sastavljene od Sjedinjenih Država, Japana, Južne Koreje, i Kine, koja vodi razgovore sa Pjongjangom, o okonèanju severnokorejskog nuklearnog programa. ... Kako je Kobjakov rekao, pitanje je da li je Severna Koreka spremna na saradnju :

“ Smatram da mnogo zavisi od saradnje Sjedinjenih Država i Rusije, uz Kinu i ostale zemlje. U svakom sluèaju æe se to pitanje naæi na dnevnom redu. “

Kobjakov smatra da æe se još jedno pitanje nalaziti na vrhu Boltonovog dnevnog reda a to je ubedjivanje Moskve da i dalje ne isporuèuje gorivo Iranu za nuklearni reaktor u Bušeru, koje sagraðen uz rusku pomoæ. ... Sjedinjene Države optužuju Iran da tajno radi na programu proizvodnje nuklearnog oružja. Iran tvrdi da se radi o programu namenjenom mirnodopskoj svrsi, i nedavno je potpisao protokol u okviru sporazuma o ne - širenju nuklearnog arsenala, èime se meðunarodnim inspektorima daje neogranièen pristup iranskim postrojenjima. ... Takoðe se oèekuje da Bolton analizira status sprovoðenja sporazuma iz dve hiljade i druge godine o smanjenju strateškog, ofanzivnog arsenala, kojim se predviða znatno smanjenje amerièkih i ruskih strateških nuklearnih oružja.

XS
SM
MD
LG