Linkovi

Buš se sastao sa turskim premijerom - 2004-01-28


Predsednik Buš je ponovo potvrdio turskom premijeru Redžepu Taipu Erdoganu da Sjedinjene Države ne podržavaju veæu autonomiju Kurda u susednim Iraku. Kako iz Bele Kuæe izveštava novinar Glasa Amerike Skot Sterns, Ankara se protivi kurdskoj samoupravi iz bojazni da bi to moglo da dovede do nemira u delovima Turske naseljenim Kurdima.

Predsednik Buš je rekao turskom premijeru da u tekuæoj debati o buduænosti iraèke samouprave, Vašington ne podržava odvojenu kurdsku državu.

”Uverio sam ga da Sjedinjene Države teže mirnom i demokratskom Iraku sa nepromenjenim granicama”, rekao je amerièki predsednik.

Bela kuæa je saopštila, da æe posle 1. jula, kada amerièki zvaniènici budu Iraèanima vratili kontrolu nad zemljom, odluku o predelima naseljenim Kurdima morati da donesu sami Iraèani.

S obzirom da su iraèki Kurdi od okonèanja rata u Zalivu 1991. godine, kontrolisali veæinu naftnih nalazišta, možda æe ih sadašnja promena vlasti u Iraku podstaæi da zatraže veæu samoupravu, što izaziva zabrinutost Turske vlade koja se 15 godina - do 1999. borila protiv kurdskih pobunjenika. Premijer Erdogan je izjavio da Turska i Sjedinjene Države imaju iste poglede na zajednièku strategiju obnove Iraka. Odnosi dve zemlje su bili zategnuti poèetkom rata u Iraku kada je turski parlament odbio da Sjedninjenim Državama dozvoli dodatno stacioniranje trupa na svojoj teritoriji.

XS
SM
MD
LG