Linkovi

Svedoèenje u Kongresu o iraèkom naoružanju - 2004-01-28


Bivši glavni amerièki vojni inspektor Dejvid Kej navodi pogrešne obaveštajne podatke kao razlog zbog kojih nije pronaðeno oružje masovnog uništenja u Iraku. Kej je juèe (Wednesday) svedoèio pred senatskim odborom za oružane snage -- o èemu izveštava novinarka Glasa Amerike, Debora Tejt:

Kej, koji je podneo ostavku na funkciju glavnog amerièkog vojnog inspektora u Iraku nakon šestomeseènog rada, svedoèio je da nije našao nikakvo oružje masovnog uništenja bez obzira što su brojne vlade, ukljuèujuæi amerièku, i on lièno verovale da postoje:

“Malo je verovatno da su postojale velike zalihe hemijskog i biološkog oružja”.

Administracija predsednika Buša navodila je obaveštajne podatke o takvom oružju kao glavni razlog za rat u Iraku. Dejvid Kej je pred senatskim Odborom za oružane snage poricao tvrdnje demokratskih senatora da su obaveštajni analitièari bili pod pritiskom administracije da kroje podatke kojima bi se podržala odluka o ulaženju u rat:

“Ni za jedan sluèaj nije reèeno bili smo pod pritiskom”.

Kej je izjavio da bez obzira što takvo oružje nije pronaðeno, postoje dokazi da je Irak imao programe za proizvodnju zabranjenog oružja. Takoðe je rekao da postoji moguænost da budu pronaðene manje zalihe takvog oružja. Bez obzira što mnoge demokrate, ukljuèujuæi pretendente na predsednièku nominaciju te stranke, smatraju da je rat sa Irakom bio neopravdan, Dejvid Kej tvrdi suprotno. Po njegovim reèima, svet je bezbedniji bez Sadama Huseina, jer on je mogao da proizvede oružje masovnog uništenja i time postane pretnja za meðunarodnu bezbednost.

XS
SM
MD
LG