Linkovi

Buš opravdava invaziju na Irak - 2004-01-27


Predsednik Buš i dalje smatra da je odluka o invaziji Iraka bila opravdana:

“Sadam Husein je predstavljao sve veæu opasnost za Ameriku i druge. To nam je dobro poznato”.

Meðutim, nema nikakvih znakova da je Irak posedovao oružje masovnog uništenja, iako je predsednik tvrdio da je Sadam Husein sakrivao velike zalihe takvog oružja i time kršio sankcije Ujedinjenih nacija. Dejvid Kej, koji prošle nedelje dao ostavku na položaj šefa amerièkih vojnih inspektora u Iraku, u nizu intervjua je ponovio da ne veruje da su postojale skrivene zalihe u vreme invazije Iraka. Kej smatra da su mnogi ljudi, kao i on, bili dovedeni u zabludu obaveštajnim podacima koji su postojali pre invazije na Irak. Kej za to okrivljuje amerièke obaveštajne službe. Meðutim, predsednik Buš je pred novinarima izjavio da bi želeo da vidi sve podatke, pre donošenja bilo kakvog zakljuèka, i takoðe ukazao na Kejovu preporuku da treba nastaviti sa inspekcijama u Iraku:

“Smatram da je veoma važno da dozvolimo inspekcijskom timu da nastavi svoj rad kako bi došao do podataka koje možemo uporediti sa ranijim obaveštajnim materijalom”.

Predsednik Buš je govorio tokom kratkog susreta sa novinarima pred poèetak razgovora sa predsednikom Poljske, Andrejom Kvašnjevskim, jednim od glavnih amerièkih saveznika u Iraku. Buš je više puta bio upitan o verovatnoæi da æe ikada biti pronaðeno oružje masovnog uništenja. Na to pitanje nijednom nije odgovorio direktno, veæ je ukazivao na rezultate svoje odluke o ratu sa Irakom:

“Ja nimalo ne sumnjam u to da je svet bolji bez Sadama Huseina. Amerika je bezbednija. Svet je bezbedniji i iraèki narod je osloboðen”.

Bili su to prvi komentari amerièkog predsednika nakon izjava Dejvida Keja o neuspehu u traganju za iraèkim zabranjenim oružjem. Kej je u petak ustupio dužnost Èarlsu Dulferu, koji je sedam godina bio zamenik vojnih inspektora Ujedinjenih nacija u Iraku.

XS
SM
MD
LG