Linkovi

Amerièki kongresmeni doputovali u Libiju - 2004-01-25


Delegacija amerièkog Kongresa doputovala je u trodnevnu posjetu Libiji. Kako iz bliskoistoènog biroa Glasa Amerike u Kairu, izvještava Keri Šeridan, predstavnici Kongresa su prvi amerièki zvaniènici koji æe razgovarati sa funkcionerima Libije od kako je, 1969. godine, vlast u toj zemlji preuzeo Moamer Gadafi.

Kongresmen iz savezne države Pensilvanije Kurt Veldon rekao je da je cilj posjete Libiji podsticanje pozitivnih koraka Moamera Gadafija, koji je nedavno pristao da uništi libijsko oružje masovnog uništavanja. Kongresmen Veldon je takoðe rekao da je, ukoliko Libija nastavi da djeluje pozitivno, veoma realno oèekivati obnovu diplomatskih odnosa Tripolija i Vašingtona.

U delegaciji sa republikanskim predstavnikom Veldonom, potpredsjednikom Komiteta za oružane snage u Predstavnièkom domu, je još 6 kongresmena iz obje stranke. Kongresmen Tom Lentos, demokrata iz Komiteta za Meðunarodne odnose u predstavnièkom domu, doputovao je u Libiju u subotu.

Oèekuje se da æe se amerièka delegacija tokom posjete Libiji, sastati sa vladinim zvaniènicima, ali susret sa pukovnikom Gadafijem još nije potvrðen. U zamjenu za okonèanje programa proizvodnje nuklearnog i biološkog oružja, Libija želi okonèanje amerièkih ekonomskih sankcija koje su na snazi više od dvije decenije.

XS
SM
MD
LG