Linkovi

U nedelju dodela Zlatnog globusa - 2004-01-24


U nedelju na Beverli Hilsu u Kaliforniji biæe dodeljene perstižne filmske nagrade Zlatni globus, èime æe se zahuktati situacija pred dodelu Oskara. Na kandidate za Zlatni Globus, podseæa nas sadanik GA, Majkl OSaliven. Nagradu Zlatni globus u oblasti filma i televizije dodeljuju èlanovi Holivudskog udruženja inostranih novinara, a dodela koje nas oèekuje sutra biæe 61. po redu. Trka æe biti žestoka, buduæi da ima nekoliko dobrih pretendenata.

Tom Kruz je nominovan za najbolju dramsku ulogu u filmu ”Poslednji Samuraj“, filmu koji se bavi Japanom XIX veka.

Treæi dugometražni film Sofije Kopole, inaèe æerke poznatog reditelja i producenta Frensisa Forda Kopole, ”Izgubljen u prevodu“, nominovan je za najbolju katyegoriji komedije ili mjuzikla, rasam reiteljka je dobila nominaciju, što je sluèaj i sa protagonistima Skarlet Džohensen i Bilom Marejjem.

Rasel Krou je nomionovan za najbolju dramsku ulogu u filmu ”Komandant i vojskovodja” Pitera Vira, u kome tumaèi kapetana Britanske krune.

Pirer Vir je nominovan za najbolju režiju filma ”Komandant i vojskovodja”, a film je nominovan za najbolji u kategoriji drame, što je sluèaj i sa poslednjim nastavkom trilogije ”Gospodar prstenova: Povratak kralja“.

Ostali filmovi koji se takmièe za najbolji u kategoriji drame su ratna drama ”Hladna planina“, samo naizgled prièa o jesnom konju ”Seabiscuit“ i drama ”Mistièna reka“.

Zlatni globus dodeljuju inostrani novinari akreditovani u Holivudu, ta ènije èlanovi Holivudskog udruženja inostranih novinara, koji ne uživaju simpatije svojih holivudskih, ali ni mahom amerièkih kolega. Medjutim, nagrada je stekla veliku popularnost kod takmièara, koji dobijanjem Zlatnog Globusa stièu velike šanse na dodeli Oskara. Dodela Zlatnog globusa, je veoma popularna i kod publike, i prenosi se širom sveta.

XS
SM
MD
LG